Új Színház-ügy: Átadták a petíciót

Dörner György Új Színház élére történő kinevezése elleni petíciót adott át hétfőn Budapesten a Városháza előtt az "Az nem lehet, hogy..." elnevezésű civil szervezet; a dokumentumot Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes vette át.

Tarlós István főpolgármesternek címzett tiltakozást a civilek háromfős küldöttségétől – Upor László dramaturgtól, Bodor Johanna táncművésztől és Rick Zsófia újságírótól - vette át Csomós Miklós.

A civilek még októberben kezdtek aláírásgyűjtésbe. "Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk" - szól a tiltakozó szöveg, amelyet november végéig mintegy 10400-an írták alá. A petíció anyagába Dörner György kommentárokkal ellátott pályázatából, valamint a Dörner-Csurka kettőst támogató nyilatkozatokból is válogattak.     A tiltakozók átadtak egy Mikulás-ajándékot is, amely egy tiszteletjegy a december 6. és 31. között a színházakban futó, magyar drámákból készült előadásokra, és amellyel a demonstrálók célja megmutatni, hogy "a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján".

kalidTakáts Andrea és Kálid Artúr színészek az aláírók névsorát olvassák fel a Városháza épülete előtt

A performanszokkal egybekötött petícióátadáson, amelyen többek között Kálid Artúr, Dévai Balázs, Törköly Levente, Fodor Tamásfelolvasták az aláírók neveit, új pályázat kiírását szorgalmazták. Az eseményen Kulka János is megjelent. 

Csomós Miklós elmondta: egy év alatt kiderül, mi valósul meg Dörner György pályázatából, addig lezártnak tekinti a kérdést. "Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyítson, és utána kell értékelni. Jelen pillanatban ez még nem történt meg" - fogalmazott a politikus, aki a civilek tiltakozását hisztériakeltésnek nevezte, ugyanakkor leszögezte: el fogja olvasni az általuk átadott dokumentumot. Upor László felvetésére, hogy miért nem határolódnak el nyíltan a Csurka István képviselte szélsőséges eszméktől, a főpolgármester-helyettes leszögezte: csak "nagyon különleges és szélsőséges esetekben" fognak élni az elhatárolódás eszközével, és a munkája alapján kívánják megítélni Dörner Györgyöt. Újságírói kérdésre hozzátette: bízik a leendő direktorban.     

"A pályázatról lehet vitatkozni" - jegyezte meg arra a felvetésre, hogy Dörner György pályázatát szakmailag is megfelelőnek tartja-e. "A jövőt illetően, elvárásaiban és lehetőségeiben több lehetőséget látunk Dörner György pályázatában" - fogalmazott Csomós Miklós, aki szerint korábban érték bírálatok a Márta István vezette teátrumot is. Arra a kérdésre, hogy milyen esetben változtatják meg álláspontjukat az Új Színház leendő igazgatójával kapcsolatban, a főpolgármester-helyettes elmondta: csak akkor, ha alkotmányba ütköző vagy bűncselekményt okozó cselekedet tapasztalnak.

foto

Az aznemlehet.net azt közölte:

"Egy Hármaskönyvet adtunk át: az első, piros rész a petíciót és a tízezer aláíró nevét, a második, fehér rész Dörner György általunk kommentált pályázatát, a harmadik, zöld rész pedig Zöldségek címszóval a nyertes pályázat íróinak és támogatóinak véleményét tartalmazza. Úgy gondoljuk, ez három erős érv amellett, hogy új pályázatot írjanak ki az Új Színház igazgatói posztjára.

upor

A Hármaskönyv mellett a Főpolgármester úr színházjegyeket is kapott tőlünk: december 6. és december 31. között (Karácsony kivételével) minden napra (24. és 25. kivételével) találtunk olyan budapesti színházi előadást, amelynek szerzője kortárs vagy klasszikus magyar drámaíró. Megnézheti például Katona József, Madách Imre, Vörösmarty Mihály, Bessenyei György, Sütő András, Molnár Ferenc, Weöres Sándor, Szép Ernő, Örkény István, Zalán Tibor, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Tasnádi István műsoron lévő darabjait. Ezzel is bizonyítjuk: a petíciónk korántsem (az egyébként virágzó) magyar dráma, hanem Dörner György igazgatói és Csurka István intendánsi kinevezése ellen íródott".

ITT hangfelvételt találnak AZ ÁTADÁSRRÓL.

süti beállítások módosítása