Hárman pályáznak a Thália és a Mikroszkóp vezetésére

Három pályázat érkezett a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad közös igazgatói posztjának betöltésére - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Bár neveket nem közöltek, az MTI információi szerint Bereményi Géza író, Harsányi Gábor színész és Megyeri László, a Thália Színház korábbi igazgatója adott be pályázatot, és ezt mindhárman meg is erősítették. A szakmai bizottság december 7-én, szerdán hallgatja meg őket.

Harsányi Gábor színész azt mondta, közösen adott be pályázatot kollégájával, Dózsa Lászlóval, aki főrendezőként venne részt a munkában, a két színházzal kapcsolatos elképzeléseiről azonban nem akart beszélni, mint hozzátette, a pályázatot a döntésig biztosan nem hozza nyilvánosságra.

Bereményi Géza csak annyit erősített meg, hogy pályázik a intézmények vezetésére, azonban terveiről egyelőre ő sem kívánt nyilatkozni, így azt sem árulta el, milyen csapattal vezetné a színházat.

A harmadik pályázat Megyeri László nevéhez kötődik, aki 1993-tól - Schwajda György meghívására - a mai Thália épületében működő Művész Színház gazdasági igazgatója, majd 1995-től Csiszár Imre vezetése mellett a Thália gazdasági igazgatója, 1996-2009-ig, 13 évig pedig igazgatója volt. 2010 decemberétől idén október végéig mint fővárosi önkormányzati főtanácsadó tevékenykedett. Megyeri László megerősítette, hogy pályázik, de terveiről egyelőre ő sem beszél. Mint megjegyezte, pályázatát semmiképpen nem hozza nyilvánosságra a döntés megszületéséig, azt követően határoz arról, megismerheti-e a közönség elképzeléseit.

jeloltekMegyeri László, Bereményi Géza, Harsányi Gábor

A Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad közös igazgatására kiírt pályázat szerint az ügyvezető igazgató egyszemélyi felelős vezetőként irányítja majd a Thália Színház Nonprofit Kft.-t és a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft.-t. Feladata lesz a két színház művészeti programjának részletes kidolgozása, a Mikroszkóp Színpad esetében a színházterem adottságainak figyelembe vételével, tekintettel a színház hagyományaira a kabaré műfajának megőrzésében és a Thália Színház egészének művészeti koncepciójával összehangolva.

A pályázatnak tartalmaznia kellett a két nonprofit társaság 2012. évben lezajló lehetséges egyesülésére vonatkozó művészeti, pénzügyi, szervezeti megvalósítási koncepciót is.
A Thália Színház ügyvezetői munkakörét a nyertes pályázó 2012. január 1-jétől öt éven át töltheti be. A Mikroszkóp Színpad esetében az ügyvezetői feladatokat szintén 2012. január 1-jétől 2016. december 31-ig láthatja el a nyertes külön díjazás nélkül.

Érvényes pályázatot csak a két színházra együttesen lehetett benyújtani a kiírásnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján való megjelentetését - október 28-át - követő 30 napon belül. Az elbírálás határideje: a pályázat benyújtását követő 30. nap. A Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. száz százalékos üzletrészére - Verebes István távozását követően - a nyáron pályázatot írt ki a főváros, ám arra nem volt jelentkező.

Ezt követően Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes már nyár végén azt valószínűsítette, hogy a teátrumot a Thália Színházhoz fogják csatolni. A Mikroszkóp Színpad az év végéig Szabó Attila korábbi gazdasági igazgató vezetésével működik, akinek ügyvezetői megbízatása december 31-ig szól. A Thália Színházat jelenleg - a még 2009 elején kinevezett - Zimányi Zsófia vezeti, akinek megbízatása 2014. január végén járna le.

süti beállítások módosítása