Kant - Groteszk komédia a Temesvári Színházban

Thomas Bernhard Immanuel Kant című művének országos premierjére kerül sor december 11-én, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Az évad első nagyszínpadi bemutatóját a román származású, Franciaországban élő és alkotó Alexandru Colpacci rendezésében viszi színre a temesvári társulat.

Bernhardról

A darab szerzője, az osztrák Thomas Bernhard a 20. század második felének egyik legjelentősebb német nyelvű írója. A hatvanas években vált ismertté, élete folyamán a legtöbb osztrák irodalmi kitüntetést megkapta, ezeket általában nem vette át. Drámáit a magyar és román színházak ritkán játszák. Immanuel Kant című komédiáját 1978-ban írta.

Mi történik egy óceánjárón?

A történet egy óceánjárón játszódik, melynek utasai különböző színekben tűnnek fel; groteszk, olykor komikus figurák, akiket az „utazás” alatt, úgy tűnik, ugyanaz a menthetetlen és fájdalmas létállapot gyötör. Mint az köztudott Kant – német filozófus – a német idealizmus megteremtője soha nem nősült meg, és szinte soha nem hagyta el szülővárosa határait, Bernhard művében azonban mégis az Amerikai Egyesült Államok felé hajózik, hogy egy szemműtétért cserébe a tudását átadja az országnak. Az előadás maga egy fikció, a néző pedig egy kicsit bolondos, megfelelően humoros, gátlásoktól mentes, néhol groteszk, néhol pedig abszurd történetre számíthat – vallja a rendező, aki úgy tartja, az Immanuel Kant Bernhard egyik legnehezebb műve, többek között ezért is kihívás az előadás megrendezése. A produkció sajátos formanyelvéhez társul az erőteljes látványvilág is, melynek alkotója, a produkció díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, akit számos díjjal és elismeréssel jutalmaztak már.

Kant_plakat-afis

Szereplők: Bandi András Zsolt, Tar Mónika, Mátyás Zsolt Imre, Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Mátray László, Kocsárdi Levente, Dukász Péter, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, valamint László Pecka Péter. A színpadi mozgást Baczó Tünde jegyzi alkotóként, az előadás zenéjét pedig Kiss Attila, a temesvári társulat színművésze állította össze.

A december 11-i bemutatót követően az előadást legközelebb december 19-én, 19 órától láthatják.

süti beállítások módosítása