Vendégségbe jön az Üvegcipő a József Attila Színházba

December 8-án, csütörtökön este Molnár Ferenc: Üvegcipő című vígjátéka kerül színre a József Attila Színházban. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátékát Árkosi Árpád rendezésében láthatja a budapesti közönség, a darab premierjét egy hónapja tartották Beregszászon.

A darabról:

„Egy kelekótya leányka elcsábít egy komoly, zord asztalosmestert, aki majd’ 30 évvel idősebb nála. Botrány. Amikor csalódik, megy és jelentkezik egy nyilvánosházba „kokottnak”. Botrány. Mégis nézőként szívünkbe zárjuk, saját gyermekünkként imádjuk e két régi, különös alakot. Ez varázslat. Művészet. Titok. Ezt a titkot tudja Molnár Ferenc. Ezt a titkot egyre közelebb hozza hozzánk ebben a mi durva, hitvány, materialista, pénzközpontú világban. Az előadás, mintegy felhívás tárja elénk az igazságot: az ember lelkét, a tetteit nézd, ne ítélj elhamarkodottan. Ismerd meg a sorsát előbb.  A szeretet hatalma az az erő, amely a felismeréshez vezet. Sose feledd!! Ezt mondja Molnár Ferenc.”

phoca_thumb_l_uvegcipo_4

A Nyugat az ősbemutatóról:

„A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége. Kinek nem jut eszébe saját vágyainak komikuma, amikor hallgatja ennek a Rajongó Irmának pátoszát szívének centercsatárjáról, pilótájáról, fejedelméről, aki egy szívós, mást szerető, öregedő asszonynak a kitartottja, s egyébként is vén mérges legény, rozzant asztalos. Neki szívkirály, nekünk komikus figura, vagy tépett, szomorú ember, s itt egy kicsit úgy érezzük, hogy egy kicsit mindnyájan szíven lehetünk találva. … Az Üvegcipő a jóság, a tisztaság, az áhítat kis passziójátéka. (...) Minden szó a helyén, nincs egy fölösleges mozdulat, minden szónál titkos mélységek tárulnak fel, minden sóhaj érzést jelez és vihart jósol”” – írta Földi Mihály 1924-ben, az ősbemutató évében a Nyugatban.

phoca_thumb_l_uvegcipo_7A fotó forrása: József Attila Színház

Kritikus szemmel:

"Amiből más tragédiát faragott volna, abból Molnár Ferenc édesbús melodrámát, vígjátékot komponált. A zseniális színpadi szerző ezúttal is a tőle megszokott fordulatos cselekménnyel áll elő, szereplői finoman, nagy gonddal megrajzoltak, párbeszédei pedig – mint mindig – a magyar drámairodalomban azóta is páratlanul gördülékenyek és szellemesek. Miközben megnevettet, egy-egy pillanatra meg is hat, miközben felhőtlenül szórakoztat, rendre el is gondolkodtat.(...) A beregszászi társulat nagyszerű „alapanyagnak” bizonyult Árkosi Árpád kezében ahhoz, hogy kihozzon a darabból minden mélységet és finomságot anélkül, hogy az a játék, a könnyedség rovására menne. Jobbára tartózkodott a direkt megoldásoktól, kitartott a hagyományos színházi történettálalás eszközeinél, amelyek hagyják érvényesülni a molnári szöveget, s ezért hálával tartozunk neki". (Folytatás itt. )

Molnár Ferenc: Üvegcipő

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátéka

Szereplők:

Tarpai Viktória, Kacsur András, Béres Ildikó, Ferenci Attila, Vass Magdolna, Szabó Imre, Ivaskovics Viktor, Kacsur Andrea, Orosz Ibolya,                       Gál Natália, Sőtér István, Domáreckájá Júlia, Krémer Sándor

Díszlet/Jelmez: Ondraschek Péter

Rendező: Árkosi Árpád

2011. december 8.

József Attila Színház

süti beállítások módosítása