Operettel búcsúztatni az óévet? Naná!

A Szigligeti Színház december 13-án, kedden kezdi meg a jegyárusítást a Mágnás Miska című operett szilveszteri bemutatójára. A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt.

A történet:

Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld dalainak. Hogy csak néhány jól ismert slágert említsünk: A nő szívét ki ismeri, Úgy szeretnék boldog lenni vagy Cintányéros cudar világ! Talán ez a műfaj egyetlen olyan darabja, melynek a komikus figura a címszereplője. Miska, a talpraesett lovászfiú, a „vazsmegyei gyerek" pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává. Tenyeres-talpas párjából, Marcsából is estélyiruhás „flancos" dáma lesz, aki Mary grófnőként vonul be az úri társaságba. Mindez azért történik, mert a rátarti család hallani sem akar arról, hogy Baracs, az egyszerű tiszttartó, lányukat, Rolla grófnőt vegye feleségül. Óriási szerencse, hogy a kleptomániás nagymama nem törődve efféle előítéletekkel a fiatalok mellé áll, s így az operett felhőtlenül juthat el a vidám fináléig.

nagyvaradiA színház! (fotó: mek.oszk.hu)

A rendező:

Tasnádi Csaba egyetemi tanulmányait az ELTE JTK-n végezte 1979-1984 között. 1984-1987 között BTK esztétika szakát végezte el. A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán tanult 1990-1993 között. A Magyar Televízió külső asszisztense volt. Ezután a Józsefvárosi Színházban illetve a Budapesti Operettszínházban rendezőasszisztensként dolgozott. Ezt követően az Operettszínházban rendező, majd szabadúszó lett. 1997-1999 között a Szentendrei Teátrum igazgatója volt. 1999 óta a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója. Nyíregyházán a Csárdáskirálynő című operettet rendezte meg, de évekkel ezelőtt Kecskeméten a Cirkuszhercegnőt is ő állította színpadra.

magnasmiska__hajduKorláth gróf (Hajdu Géza)

A koreográfus:

Nem ez az első eset, hogy Ladányi Andrea operetthez készít koreográfiát. A 2006-os Csókos asszonyt követte két évvel ezelőtt Egerben a Maya című zenés darab, mely szintén az ő elképzeléseivel kelt életre és a mai napig sikerrel fut koreográfiájával a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a Csárdáskirálynő. A rendezővel, Tasnádi Csabával most ismét együtt dolgoznak, Ladányi Andrea azúttal a Mágnás Miskához álmodja meg a mozdulatokat. Ladányi Andrea a nyolcvanas években a Markó Iván vezette Győri Balett szólótáncosa volt. A kilencvenes években Torontón, New Yorkon és Los Angelesen keresztül Helsinkibe vezetett útja, ahol a városi színház, majd a Finn Nemzeti Opera szólótáncosa lett. Vendégművészként - koreográfusként és táncosként - a világ valamennyi komolyabb táncszínpadán és fesztiválján megfordult, itthon a Magyar Nemzeti Opera előadásai mellett számos kortárs táncelőadás létrehozásában működött közre. Munkásságát többek között Liszt Ferenc Díjjal, Harangozó-díjjal, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze állami kitüntetéssel ismerték el. Jelenleg a Magyar Film- és Színházművészeti Egyetem mozgástanszékének vezetője.

magnasmiska_kovacsenikoKorláth Lotti grófnő (Kovács Enikő)

A Szigligeti Színház december 13-án, kedden kezdi meg a jegyárusítást a Mágnás Miska című operett szilveszteri bemutatójára. Az előadásra a Szigligeti-bérletek érvényesek, a jegyárak a következőképpen alakulnak: központi páholyok, első székek: 70 lej, hátsó székek: 50 lej, oldalpáholyok: 50 lej, zsöllye: 50 lej, erkély: 30 lej. Jegyeket a színház pénztárában lehet váltani az említett naptól kezdődően. A pénztár nyitvatartási ideje: keddtől péntekig 10-18 óra között, valamint egy órával az előadások előtt. Premier december 31-én!

 

Szirmai-Bakonyi-Gábor

Mágnás Miska

Szereplők

Korláth gróf Hajdu Géza

Korláth Lotti grófnő,a felesége Kovács Enikő

Rolla grófnő, a lányuk Pitz Melinda

Nagymama Halasi Erzsébet

Pixi gróf Dimény Levente

Mixi gróf Pál Hunor

Leopold Dobos Imre

Miska, lovászfiú Kardos M. Róbert

Marcsa, mindenes Tóth Tünde

Béreslegény Kocsis Gyula

Julcsa, szolgálólány Ababi Csilla

Baracs István, mérnök Kiss Csaba

Díszlet Zöldy Gergely m. v.

Jelmez Varjas Zsófia m. v.

Koreográfia Ladányi Andrea m. v.

Rendező Tasnádi Csaba m. v.

 

Forrás: színház.hu, Szigligeti Színház Nagyvárad

süti beállítások módosítása