Szabó György: nehéz tervezni

Szabó György 1998 óta vezeti a budapesti Trafót, és most újra elindult a fenntartó fővárosi önkormányzat által nemrég kiírt pályázaton; erről beszélt a Magyar Nemzetnek.

Szabó György úgy értelmezi, hogy fővárosi önkormányzat szeretné, ha a Trafóban az eddigi munka folytatódna. “Következetes úton indultunk el, persze voltak gyengébb és erősebb éveink, de mára a Trafó nemzetközileg is jegyzett intézményként működik, a régióban az elsők között van” – mondja Szabó, aki szerint a Trafó igazi művészeti fórum. “Olyan produkciókat keresünk, amelyek meglepő választ adnak a társadalmat érintő kérdésekre” – teszi hozzá az igazgató, aki szerint a Trafóba elsősorban fővárosi és külföldi nézők látogatnak el, de szeretnék a vidéki színházakkal, kulturális intézményekkel is erősíteni a kapcsolatukat.

szabogyorgy

“A főváros egyedüli kortárs összművészeti intézménye vagyunk, amely saját költségvetéssel rendelkezik. Idén 237 millió forintot kaptunk - ez az összeg nem éri el a 2003-as évi támogatásunkat -, de a biztonságos működéshez 300 millió forintra lenne szükség. Így nagyon nehéz tervezni, és ez a kapcsolatrendszerünk sem tesz jót. Előre kell dolgoznunk, ezt követeli meg a nemzetközi gyakorlat, és ehhez likviditási tartalékra van szükségünk, amit eddig szerencsére mindig sikerült kikalkulálnunk” – magyarázza Szabó György.

“Jelenleg még a fővároshoz tartozunk, de ez az ügy még nem zárult le. A Trafó számára megtiszteltetés, hogy állami kezelésbe kerülhetne, de mind a mai napig nem tisztázódott, milyen céljai vannak a kormányzatnak az intézménnyel” – teszi hozzá.

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.

süti beállítások módosítása