Blaskó Balázs: már nem görgetünk számlákat

Az első évadról, az előző vezetéstől örökölt milliós tartozásokról és az új évad terveiről is beszélt Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója a Tények Estében.

Beszámolt arról, hogy a héten hatodik bemutatójukat tartják. A kérdésre, hol tart az adósság vizsgálat, amelyet az előző évadban indítottak a színházban, azt felelte, már lezárult, ez az adósságrendezési eljárás befogadta a színház adósságaikat, a teher lekerült a vállukról, már nem görgetnek maguk előtt számlákat, azonban lelassult a fizetőképességük. 

Arról, hogy a Gárdonyi Géza Színház Egerhez kerülhet elmondta: "Én azt gondolom, hogy mindenképpen meg fog oldódni a fenntartó kérdése, amely azt is jelenti, hogy lesz költségvetésünk. Az, aki megörököl bennünket nagy valószínűséggel Eger megyei jogú város lesz. Az átadás hogyanja, még nem tisztázott. Várunk egy kormányrendeletet, amely ezt szabályozni fogja. Gyakorlatilag arról van szó, hogy meg kell óvni a színházi vagyont, azt a szellemi és tárgyi értéket, amit a színház 25 év alatt felhalmozott" - fogalmazott Blaskó Balázs igazgató.

Arról is faggatták, hogyan változtathatja meg az új előadóművészeti törvény a működésüket. "Én azt gondolom, hogy nem fogja, hiszen az eddigi hat kategória helyett már csak három kategóriában gondolkodik a módosult előadóművészeti törvény. A nemzeti kategóriába az állam által fenntartott intézmények tartoznak, a kiemelt kategóriába tartoznak a vidéki színházak és azok amelyeket az önkormányzat tart fenn, a harmadik kategóriába a pályázati úton forráshoz jutó színházak tartoznak majd. (...) Én remélem, hogy az összeg maradni fog, jelen pillanatban komoly része a forrásoknak hiányzik. A központi normatív támogatások eddigi nagyságrendje biztosított, de még nem áll rendelkezésre az önkormányzati alapforrás, amihez ez kötődik. Mindent megteszünk igazgatótársaimmal együtt, hogy ez rendelkezésre álljon".

Forrás: TV2

süti beállítások módosítása