Előadás a gyermekekért a József Attila Színházban

A József Attila Színházban a december 17-én szombaton, és 18-án vasárnap délelőtt 10.30-kor műsorra kerülő Betlehem csillaga c. mesejáték

bevételét a színház felajánlotta a Magyar Hospice Alapítványnak és a Fóti Gyermekvárosnak.

Az akcióról

Nyírő Beáta, a színház művészeti vezetője elmondta, hogy az előadások bevétele a Magyar Hospice Alapítvány segítségével beteg gyerekekhez jut el, emellett a fóti gyermekvárost is támogatják. Szólt arról is, hogy a ferencvárosi Haller utca 27-ben működő színház budapesti előadásait az általuk pártfogolt nevelőotthonban élő gyermekek ingyen látogathatják.
Nyírő Beáta, aki a Betlehem csillaga című előadás rendezője is egyben, elmondta: a produkció, amelyet már három éve tartanak műsoron, autentikus díszletben, jelmezzel varázsolja a színpadra a történetet.
A színésznő elmondta, hogy a színház négy éve kezdte meg a munkát és 2010 végétől működik ezen a néven. Hozzátette: a társulat tagjai felnőtt előadásokban már korábban is együtt dolgoztak, és felmerült az igény - művelődési házak és a soproni Petőfi Színházrészéről - arra, hogy gyermekeknek szóló darabokat is létrehozzanak
Azt is felidézte: a színház repertoárján az első darab a Holle anyó című mese volt klasszikus díszletben és jelmezben. Hozzátette, hogy minden darabjukat - köztük a Péter és a farkast, az Ózt, a Hófehérke és a hét törpét, a Csipkerózsikát - nagyszínpadra való, igényes, a tervezők által megálmodott díszletben adják elő.
A gyerekeket nagy becsben tartjuk, nem feledve, hogy ők a következő generáció - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nagyon fontos a színészi játék magas minősége, hiszen akkor vágynak vissza hozzájuk a gyerekek és a színház megszerettetése is céljuk.
Tájékoztatása szerint január közepén mutatják be a Tom Sawyer című előadást, májusban pedig A dzsungel könyvét tűzik műsorra. A Tom Sawyert Sopronban láthatja először a közönség, később pedig a budapesti nézők is megtekinthetik. Az ifjúsági darabok között az Indul a bakterház, a Vértestvérek, az Elveszett paradicsom és A helység kalapácsa szerepel a színház repertoárján.

betlehemforrás: József Attila Színház


A darabról

Télre járt már az idő, midőn Józsefnek és Máriának Betlehembe kellett mennie, Augusztus, a római császár parancsára. Betlehemben már csak egy istálló volt üres, hát behúzódtak oda. És itt született meg éjjel a kis Jézus, az Isten Fia, kiről az Úr angyala szólott Máriának. Midőn a kis Jézus született, egy ragyogó fényes csillag jelent meg az égen, messze földön hirdetve a Megváltó érkezését.

A karácsony a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Jézus születésének napja, amelyhez számos népszokás és hiedelem kapcsolódik. Különböző etnikumú és felekezetű csoportok mutatják be hagyományos, vagy újabban konstruált karácsonyi játékaikat.

Az előadáson többek között magyar, francia, dél amerikai, angol gyermekdalok csendülnek fel.

BETLEHEM CSILLAGA

Betlehemi játék egy részben

Játsszák:
Rárósi Anita, Magyar Tímea,
Győri Péter, Zsolnay András, Besztercey,
Szabó Anikó, Nyírő Bea, Borbély Krisztina
Hangszerelte: Konrád Antal
Díszlet: Nemes Richárd
Jelmez: TIARA
Rendezőasszisztens: Szabó Anikó
Rendező: Nyírő Bea

süti beállítások módosítása