Létrehozták a Kristóf Ágota Műhelyet

Az ISES Alapítvány az Európa Ház Egyesülettel kutatóműhelyt hozott létre. A Kristóf Ágota Műhely célja az írónő életművének megismertetése és európai kutatóbázissá válása.

Végakarata szerint Kőszegen temették el Kristóf Ágotát, az élete nagy részében Svájcban élt, francia nyelven publikált, magyar származású híres írónőt, aki Kossuth-díjat kapott, novemberben pedig Kőszeg posztumusz díszpolgára lett.
Tegnap óta már egy kőszegi intézmény is viseli nevét. Az Európa Házban, ahol május óta UNESCO tanszék is működik, az ISES Alapítvány az Európa Ház Egyesülettel közösen kutatóműhelyt hozott létre. Prof. dr. Miszlivetz Ferenc intézetigazgató beszélt a Kristóf Ágota Műhely céljairól: kutatási programjai és az azokhoz kapcsolódó rendezvények révén feltárják és megismertetik az írónő életművét,s egyúttal a burgenlandiakkal is szorosabb együttműködésben a nyugat-pannon térség meghatározó kulturális intézményévé válnak úgy, hogy Kőszeg sajátos társadalmi- és gazdaságtörténetét is feltárják, értékeit megismertetik.

szocsA Kristóf Ágota Műhely bemutatására meghívott Szőcs Géza kulturális államtitkár tagja lett az Európa Ház Egyesületnek, ugyanakkor támogatásáról biztosította a kezdeményezőket a Kristóf Ágota kultusz kibontakoztatásában, s kérdésünkre megígérte: a kőszegi zsinagóga tulajdonviszonyainak rendezését anyagilag is támogatja majd a kormányzat, hogy abból 21. századi kulturális intézmény válhasson. Szőcs Géza előadóként is szerepelt, a nyelvről tartott előadást. A műhely koncepciójáról irodalomtörténészek - prof. dr. Láng Gusztáv, dr. Fűzfa Balázs és dr. Bokányi Péter - beszéltek, reflexiókat Básthy Béla kőszegi alpolgármester, Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke és Trokán Péter, a Weöres Sándor Színház művésze mondott.

Forrás: Vas Népe nyomtatott száma

süti beállítások módosítása