Miszlikbe apríts! - Vacsoraszínház Elek Ferenccel

A Katona József Színház színésze, Elek Ferenc és Kálmán Eszter rendező a Millenáris Fogadóban az ételek mellett prózamonológokat is feltálal. Rendhagyó színházi estet ígérnek.

Kérdések az est elé:

Miért jó együtt enni, együtt lenni? Jelentheti az evés az előjátékot a színházhoz vagy máshoz? Van-e hasonlóság egy szexuális együttlét és egy közös főzés között? Lebontható a színház alapanyagokra, amikből az előadást főzzük, és jelenthet-e katarzist, ha közösen elfogyasztjuk? A brit tudósok szerint akár Beatles, akár Beethoven, az emberek ugyanazért szeretik a zenét, amiért az evést, a testi gyönyöröket vagy a pénzhez jutást: dopamin szabadul fel zenehallgatás közben az agyban. 

kalmaneszter

Dáridó és irodalom - Kálmán Eszter rendező az estről:

A Miszlikbe apríts egy irodalmi programsorozat részeként kerül megrendezésre. Amikor a Millenáris engem megkeresett, elmondták, hogy nem csak felolvasást, hanem vacsoraszínházat szeretnének rendezni. Eleinte kicsit ódzkodtam a fogalomtól, ugyanis arra gondoltam a vacsoraszínháznak csak akkor van értelme, akkor lehet izgalmas színházilag, ha az, hogy a néző eszik, része az előadásnak, ha őket is bevonjuk. Ezért próbáltam olyan szöveget keresni, ami keretet adhat az eseménynek. Így találtam rá egy Ficsku Pál írásra, ami a Magyar körözött címet viseli. Ebben a főhős kolbásszá szeretne válni és indul a Dáridó Rádióban egy versenyen, amelyen a legjobbat „Dáridó kolbásszá” avatják. Rájöttem, hogy a Dáridó tökéletes műfaja lehet ennek az alkalomnak, így a Miszlikbe apríts keretében a nézők sörpadoknál ülnek majd és disznótorost esznek, magyar sört és bort isznak, a Feri pedig szórakoztatja őket mindenféle ételről szóló prózával, Parti-Nagytól Cserna Szabó Andráson át Bacher Ivánig terjed a válogatásunk, csupa kortárs magyar írótól. A produkciót harmonika- és hegedűszó, illetve Juhász András videovetítése is kíséri, ami a kolbászkészítés és a disznóvágás rejtelmeibe avatja be a közönséget. Magyar mulatós estére számíthatnak az érdeklődők, irodalommal fűszerezve.

ferielek

Utóirat a Magyar körözött című íráshoz:

ui.: Kolbásznak valóban születni kell. Aki nem tudná: a Ficsku Pál csak egy felvett írói álnév. Eredeti nevem Gyulai Csaba. Egész gyer- mekkoromban azzal szivattak, hogy Csaba! Kérsz egy kis gyulait?; Gyula! Kérsz egy kis csabait? Mostanában, hogy a múltat nemcsak nyûgként és kínként kezelem, hanem vállalható értékként is, egyre jobban büszke vagyok erre a két mondatra. Hát nekem ezért ne jöj- jön akárki ezzel a dáridózással.

ui.2.: Egy 1907-ben hentessegédeknek íródott kézikönyv szerint „a jó virslit az izzadásig megfuttatott bikaborjú combjából készítjük, a futtatás során kiválódik a tejsav, és így lesz ízletes a virsli”.

Hol vannak manapság már a bikaborjak? A mai virsli olyan, mint a halott kutya fasza.

 

MISZLIKBE APRÍTS

 rendező: Kálmán Eszter (Aki több TÁP Színház-előadás rendezője és asszisztense,

a Hamupipőke című rendhagyó és sikeres színházi előadáskísérlet alkotója)

játssza: Elek Ferenc (a Katona József Színház művésze)
Bemutató időpontja: 2011. december 19., Millenáris

Színház.hu

süti beállítások módosítása