L. Simon: itt a lehetőség a nemzeti radikalizmus számára

A fideszes kultúrpolitikának minőségelvűnek kellene lennie, ám a néppártiságnak súlyos következményei vannak - mondja L. Simon László. A parlament szakbizottságát és a Nemzeti Kulturális Alapot egyszerre elnöklő képviselő szerint nagy veszélyei vannak a jelképes kultúrpolitikának. Erről a Heti Válasznak beszélt.

A kérdésre “nem önön kell számon kérnünk a kultúrpolitikát” úgy felelt: “Amit lehet, megteszek, de több erőcentrum van, ezek bizonyos ügyekben képesek együtt gondolkodni, másokban nem. A főváros az egyik. Húsz év után először van konzervatív városvezetése Budapestnek, de ezzel a lehetőséggel a kultúrpolitikában nem tud élni. Egységes kultúrairányítás nélkül erre nincs is mód. Aztán ott a kormányzati erőtér, amelyet a kulturális államtitkárság határoz meg. Ennek hangja, mozgástere és lehetősége elvileg nagyobb, mint a parlamenti erőtéré” – fogalmazott L. Simon László.

Arról, hogy vajon Orbán Viktor küldte-e az NKA élére úgy nyilatkozott: “Kétségtelen, hogy a miniszterelnök támogatta a kinevezésemet. Egyébként nem ambicionáltam a posztot. Ugyanúgy meglepett, mint Jankovics Marcellt. Sokszor fölvetettem, hogy nem feltétlenül van szükség NKA-elnökre. A törvény szerint ugyanis a miniszter az NKA elnöke, aki a feladatokat és a jogosítványokat delegálhatja másnak, ha akarja”.

lsimon

L. Simont arról is kérdezték, milyen a fideszes világkép és kultúra .”Tisztán minőségelvűnek kellene lennie, ám a néppártiságnak súlyos következményei vannak. Ahogy Lázár János kiemelte a körzetemben tartott fórumon: a Fidesz ma már nem is egyetlen párt, kulturális értelemben mindenképp több. Ráadásul, ellentétben az MSZP-vel, nálunk nincs platformosodás. Ha lennének értékalapon, világnézeti szempontból szerveződő csoportok a pártban, lehet, hogy könnyebb lenne levezetni a feszültség jó részét. Ez nem azt jelenti, amit Vásárhelyi Mária levon következtetésként, hogy a Fidesz körül kialakult szellemi kör csupa suttyóból áll. A párttal rokonszenvező értelmiségi és művészvilág krémje semmivel sincs rosszabb állapotban, mint a baloldal elitje. Tény viszont, hogy naponta jelentkeznek azok a figurák, akik arra hivatkozva várnának el némi apanázst, hogy hát ők a párt és a "nemzeti oldal" hős harcosai voltak, ezért nem kaptak lehetőséget - holott egyszerűen tehetségtelenek” – fogalmazott az NKA elnök.

A felvetésre, hogy a Csurka-Dörner párosra céloz-e azt válaszolta: nem, de az rájuk is igaz, hogy nem voltak elnyomva. “Nem állíthatjuk, hogy Csurka István vagy Dörner György tehetségtelen lenne. Csurka jó író, az irodalomban történt háttérbe szorulása viszont részben a saját döntésének következménye volt, hiszen a radikális politizálás mellett tette le a garast” – tette hozzá.

Arról, hogy lát-e esélyt arra, amit Fábry Sándor jövendölt: hogy Dörner visszaadja a pályázatot szintén nemmel felelt. “Színházat fognak csinálni. Hogy milyen lesz, nem tudom. Csurka politikai publicisztikáinak nagy részével nem tudok azonosulni, de azt nem fogadom el, ha lenácizzák a még el sem indult színházat. Nézzük meg. Itt a bizonyítási lehetőség a nemzeti radikalizmus számára” – fogalmazott L. Simon László.

süti beállítások módosítása