Miért van bajban a nyíregyházi színház?

A szon.hu tudósítása szerint 116 millió hiányzik az intézmény költségvetéséből. A megyei önkormányzat még ugyan tartozik a színháznak, de a színház is tartozik nekik.

116 milliót nem kaptak meg

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk: a szerdai rendkívüli társulati ülésen kiderült, bár a megyei önkormányzatok intézményeit januártól az állam, illetve a megyei kormányhivatalok veszik át, a nyíregyházi színház esetében a fenntartói jogokat várhatóan a város fogja gyakorolni. A megyeszékhely önkormányzata szeretné átvenni a színházat, ám ehhez rendezni kell a színház anyagi és jogi helyzetét. Erre december 31-éig van lehetőség, a rövid határidő mellett az a legnagyobb gond, hogy a teátrum idén 116 millió forint állami támogatást nem kapott meg, a beszállítói tartozások összege meghaladja a 99 millió forintot.

“A megyei költségvetést februárban 947 millió forint hiánnyal lehetett elfogadni a korábbi kormányzati megszorítások miatt. Ezt a hiányt folyószámlahitel felvételével és szigorú, takarékossági intézkedésekkel terveztük pótolni. A hiány összegét csak mintegy 50 százalékban lehetett fedezni, ami folyamatos és napi pénzügyi, azonnal megoldandó problémákkal járt és jár. Ez fennáll most is” – mondta a szon.hunak Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke.

nyiregyhaza_szinhaz

 A megyei önkormányzat még folyósít pénzt a színháznak - de nekik is tartoznak

“A Móricz Zsigmond Színház idei támogatásként az állam és a megyei-városi önkormányzat részéről – december 15-i állapot szerint – 355 millió forintot kapott. A megyei önkormányzat 42,075 millió forinttal, míg az állam 285,455 millió forinttal támogatta az intézmény működését. Az idei támogatásból még van teljesítendő részünk a színház felé, de ahogyan mondtam, az idei költségvetésünket nagy hiánnyal fogadtuk el, ezért az egyes feladataink közötti pénzügyi mérlegelés jellemezte az idei évben minden egyes napunkat. Nekünk, a megyei önkormányzatnak is tartoznak 153 millió forinttal, ha velünk szemben fennálló tartozásokat rendezték volna, ez a kérdés nem lenne kérdés” – tette hozzá Seszták Oszkár, aki a kérdésre: lát-e reális esélyt arra, hogy a fennálló tartozását a megye rendezni tudja, azt válaszolta: kétségtelen, hogy a nehéz gazdasági körülmények miatt vannak tartozásai, hátralékai nem csak a megyei önkormányzatnak, hanem másoknak is.

A megyei közgyűlés dönt

“Közös feladatunk és felelősségünk, hogy a tartozásokat, beleértve a vélelmezetteket is, tisztázzuk és rendezzük minél hamarabb. Bizonyos vagyok benne, ahogy az állam jót áll a megyei önkormányzatok adóságaiért, ugyanúgy jót áll a színház irányában fennálló adóságért is. Annak érdekében, hogy megoldás szülessen, december 13-án egyeztető tárgyalást kezdeményeztem dr. Naszvadi György államtitkár úrnál, aki a kormány részéről a költségvetésért felel. A megbeszélésünkön részt vett az átvevő önkormányzat képviseletében dr. Kovács Ferenc polgármester úr is. Természetesen a tárgyalásokat folytatjuk. A színház átadásáról-átvételéről a két közgyűlésnek, elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésnek kell dönteni. A színház ebben az évben is ugyanolyan színvonalon működött, mint a korábbi években, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy az előzőeken túlmenően 107,9 millió összeggel támogatta a megye a Színészház felújítását, illetve a színház eszközbeszerzéséhez további 32,7 millió forinttal járult hozzá” – mondta Seszták Oszkár.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a lappal azt közölte: „Ahogyan azt már korábban közgyűlési határozat formájában egy szándéknyilatkozatban is rögzítette az önkormányzat, Nyíregyháza kész átvenni a Móricz Zsigmond Színház fenntartói szerepét. Azonban, hogy ez megtörténhessen tiszta és rendezett viszonyok kellenek, a megyei önkormányzatnak rendeznie kell a színház felé fennálló tartozásait, illetve tisztán szeretnénk látni a jövőre vonatkozó finanszírozási kérdésekben is. Olyan terheket, kötelezettségeket, amelyek a múltban keletkeztek, nem áll sem módjában, sem szándékában a városnak átvállalni, és természetesen az eddigieknél nagyobb mértékű anyagi kötelezettségvállalást sem tud felvállalni a város.”

 

A Kelet Magyarország nézőket kérdezett arról, hogy érintené őket, ha bezárna a színház:

Hegedüs Nóra rendszeres színházlátogató, sajnálná, ha örökre legördülne a megyeszékhely kőszínházának függönye. "Legutóbb a Kokainfutárt néztem meg, teltházas előadás volt. Nagy törés lenne a város kulturális életében, ha anyagi okok miatt megszűnne a színház".

Kocsis Barbara: A lakóhelyemen, Tiszaújvárosban nincs színház, viszont több előadást is láttam a Móricz Zsigmond Színházban. Színvonalas körülmények, tehetséges művészek, jó darabok jellemzik, felfoghatatlan, hogy a bezárás veszélye fenyegeti az intézményt!

Sebők Istvánné így válaszolt: - Én nem járok színházba, ettől függetlenül a színházmegmentésére voksolok. Inkább szép előadásokon nőjenek fel az unokáink, mint az erkölcstelen valóságshow-kon!

Hidasi Jánosné nem palástolta felháborodását. - Miközben vagyonokat költünk külcsínre (díszburkolat, szökőkút), szíven döj ük a város kulturális, szellemi életét? A színházat meg kell menteni, mindenáron!

A szolnoki Szaplonczay Veronika és testvére, Makrina Nyíregyházán tanul, rendszeres színházlátogatók. Elmondták: elvarázsolta őket a társulat, sajnálnák, ha megszűnne. - Indítsanak gyűjtést a lakosság körében, biztos sokan adakoznának a színház megmentéséért! - javasolták.

 

Forrás: Szon.hu, Kelet Magyarország

süti beállítások módosítása