Pletyka - Balázs Péter Győrben rendez

A Győri Nemzeti Színház egy bohózat műsorra tűzésével búcsúztatja a 2011-es esztendőt. December 17-én ugyanis Neil Simon Pletyka című elődásának premierjére készül a társulat. A produkció rendezője Balázs Péter.

pletyka

Posonyi Takács László, Agócs Judit

A szerzőről

Neil Simon 1927-ben született New York Bronx negyedében, és Manhattan északi részén nőtt fel. A középiskola után rövid ideig a denveri, majd a New York-i egyetem hallgatója volt (1944-1946), aztán bevonult a hadseregbe, de itt sem töltött sok időt. Miután leszerelt, visszatért New Yorkba, és hamarosan a szórakoztatóiparban helyezkedett el. "Gagman"-ként, humoros jelenetek, magánszámok írójaként kezdte, majd a rádióhoz került, az ötvenes években pedig a televíziónál dolgozott. Forgatókönyvíróként több népszerű tv-sorozatban is közreműködött, aztán érdeklődése a színház felé fordult.

"Ha a Broadway valaha is szobrot emel a nevetés védőszentjének, Neil Simonról kellene megmintázni" - írta a Time magazin Amerika egyik legtermékenyebb s minden bizonnyal legnépszerűbb színpadi szerzőjéről, akinek nevét könnyed társalgási színművei mellett musicaljei és filmjei tették világszerte ismertté.

A Pletykáról
Neil Simon a pletyka természetrajzán keresztül szól a sznobságról, a prüdériáról, a naivságról, természetesen jó adag humorral. A darab története szerint egy elegáns New York-i villa házigazdái vacsorára hívják barátaikat, majd egy rejtélyes baleset kapcsán megindul a szóbeszéd. A parti végén kiszálló rendőrség előtt már egy fantasztikus, hihetetlen történet kerekedik ki…

A Színház ajánlójából

"A Jászai-díjas művész  Győrben töltött időszakban a várost, az itt élő embereket, és nem utolsó sorban a teátrum színészeit is a szívébe zárta. Balázs Péter közel 50 esztendős pályafutása alatt sokszor bizonyította már, hogy miként lehet a humor és a színészi játék tökéletes egyesüléséből, olyan páratlant alkotni, amiért még mindig érdemes színházba járni!"

balazspeter

Balázs Péter a rendezésről:

Negyed százada rendez, öt éve irányítja a szolnoki színházat, folyamatosan látható a televíziók képernyőjén. Egy sikeres és elfoglalt művész mit vár egy győri vendégrendezéstől?

Valószínű, hogy a szolnoki sikerek híre Győrbe is eljutott, emiatt hívott meg Forgács Péter a Pletyka rendezésére. Hívtak, jöttem és most izgulok, mit szól majd hozzá a közönség. Ebben a színházban még nem játszottam és nem rendeztem, bár különböző darabokban, önálló esteken már számtalanszor találkozhattam a győriekkel.

Mindenki azt mondja, Neil Simon neve és a vígjáték műfaja borítékolható siker.

A közönséget nem a szerzőnek vagy a műfajnak kell meghódítania, hanem a színháznak. Szerintem a győri közönség felkészült, ismerik a színházukat, a színészeiket, tudják, mire számíthatnak, nyitott szívvel érkeznek az előadásra.

Miről szól a Pletyka?

Pergő, igazi Neil Simon-os történet lesz, kissé gunyorosra hangolva. Az amerikai felső tízezer életébe kapunk bepillantást, megtudhatjuk, hogy fentről nézve hogyan mutat a lenti valóság. Neil Simon ezt figurázta ki, kicsit karinthys, kicsit abszurd módon. Ez nem egy lélektani dráma, hanem egy önfeledt vígjáték, amelynek társadalmi mondanivalója van.

pletyka02

Mózes Anita, Sárközi József, Járai Máté

A színészek meg azt mondják, hogy nagyon Balázs Péter-es lesz az előadás.

Az biztos, hogy nem egy hagyományos, magyaros vígjátékként mutatjuk be a darabot, hiszen akkor nem lenne kihívás sem a rendezés, sem a játék. Ez angolszász humor, ennek másnak kell lennie, másképp kell hangsúlyozni, túl kell játszani a karaktereket. A színpadon az is él, aki éppen nem beszél, de úgy, hogy a közönség közben a történetre tudjon figyelni. A tehetséges fiatal színészek nekem sok örömet okoznak, remélem a közönségnek is tetszeni fognak. Nem könnyű, de bízom benne, hogy a színészek odaadása és az én ambícióm meghozza a sikert. (forrás: Győrplusz )

pletyka3

Bartha Alexandra és Forgács Péter

Neil Simon - Pletyka

bohózat 2 részben

Chris Gorman  SZINA KINGA

Ken Gorman  SÁRKÖZI JÓZSEF

Claire Ganz  MÓZES ANITA

Lenny Ganz  JÁRAI MÁTÉ

Ernie Cusack   FORGÁCS PÉTER

Cookie Cusack  BARTHA ALEXANDRA

Glenn Cooper   POSONYI TAKÁCS LÁSZLÓ

Cassie Cooper  AGÓCS JUDIT

Welch, rendőrőrmester  PINGICZER CSABA

Pudney, rendőrőrmester  RÁDLER JUDIT

Díszlet  GYŐRI GABI

Jelmez  GLORIA VON BERG

Súgó  JAKAB ANITA

Ügyelő  PÁSZTOR GÁBOR

Rendezőasszisztens  HEGEDŰS ILDIKÓ

Rendező: BALÁZS PÉTER

Premier: 2011. december 17. 19.00

Fordította: Debreczeni Júlia

süti beállítások módosítása