Tasnádi: ennél jobban nem tudunk spórolni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Móricz Zsigmond Színházat Nyíregyháza önkormányzata veszi át – de csak akkor, ha az intézmény anyagi helyzete december 31-ig megnyugtatóan rendeződik, tehát két hetük maradt arra, hogy közel 100 milliós adósságukat rendezzék. A helyzetről Tasnádi Csaba nyilatkozott.

A Szon.hu interjúja:

A színház igazgatójaként mit tesz, mit tehet azért, hogy a hátralévő két hétben megoldás szülessen, s hogy a város, az elhangzott feltételekkel átvehesse a színházat?

Tasnádi Csaba: Úgy vélem, hogy a megoldásnak olyan szinten kell megszületnie, amelyre én már személyesen nem lehetek igazán hatással. Az egyetlen, amit tehetek az, hogy tartom a lelket a Társulatban és az illetékesek számára minden szükséges információt biztosítok ahhoz, hogy felelősen dönthessenek a tények lehető legpontosabb ismeretében.

tasnadicsabaTasnádi Csaba

Ha a gondok megoldódnak, és Nyíregyháza átveszi a színházat, hogyan tudják pótolni a megyétől korábban kapott összeget? Vagy ebben az esetben az állam által fizetett forrás emelkedik?

Tasnádi Csaba: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által eddig biztosított támogatást és a kölcsön címén elvont 116 millió forint visszafizetésének elmaradása miatt kieső összeget feltétlenül pótolni kell, és nyilvánvalóan az államnak, hiszen a város ilyen jelentős plusz terhet nem tud átvállalni. Az biztos, hogy a színház annyira alulfinanszírozott volt már az előző években is, hogy egy ilyen jelentős nagyságú kieső összeg teljesen ellehetetlenítené a működésünket, mert mi már ennél jobban nem tudunk spórolni.

Amennyiben a színházra fordítható összeg csökkenne, megőrizhetők lennének-e az eddig elért eredmények, azaz az országos szinten is kiemelkedő néző- és előadásszám, vagy a fesztiváldíjak?

Tasnádi Csaba: Ahogyan említettem, már az elmúlt évek során is csak nagy nehézségek árán, erőnket megfeszítve tudtunk színvonalasan működni, így természetesen bármilyen csökkenés a minőség és mennyiség jelentős visszaesésével járna.

A társulatért, s a színház dolgozóiért felelősséget vállaló vezetőként mit tud tanácsolni a hozzáfordulóknak, akik azt kérdezik: elinduljanak-e munkát keresni?

Tasnádi Csaba: Ezt a kérdést meg se hallottam. Ahogyan a rendkívüli társulati ülésen is említettem, töretlen hittel és energiával kell dolgoznunk tovább, feltétlenül bízva abban, hogy a döntéshozóknak fontos a Móricz Zsigmond Színház színvonalas működése, és hogy meg fogják találni a mindenki számára megfelelő megoldást annak érdekében, hogy ez a társulat, ahogy immár három évtizede, úgy a jövőben is sok örömet tudjon szerezni szerető közönségének.

Forrás: Szon.hu

Korábbi beszámolók a helyzetről:

  • Miért van bajban a nyíregyházi színház?

    ... Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke.  A megyei önkormányzat még folyósít pénzt a színháznak - de nekik is tartoznak “A MóriczZsigmond Színház idei támogatásként ...»

  • “Több volt a kérdés, mint a válasz a Móricz Zsigmond Színház szerdai rendkívüli társulati ülésén, ahonnan nehéz szívvel távoztak a társulat tagjai, s a teátrum dolgozói” – számolt be a szon.hu. A megyei ...»

süti beállítások módosítása