Csáki Judit: kilúgozódott Dörner pályázata

Csáki Judit színikritikust a Klubrádió faggatta arról, mit gondol Tarlós István főpolgármester úr Dörner Györgyhöz intézett kéréséről, hogy ne alkalmazza színházában Csurka Istvánt.

Csáki Judit a kérdésre: örül –e a szíve Tarlós gesztusának azt felelte, ahhoz még nagyon sokminden kell, ugyanis minden nap gondoskodnak arról, hogy ez ne fordulhasson elő. “A szívem nem örül, inkább felsóhajtok, hogy annyi energia, magyarázat, 10 ezer ember aláírása, nemzetközi szervezetek, európai színházak, művészek tiltakozása mégsem maradt észrevétlen, annak ellenére, hogy Tarlós és a hivatal részéről leszólás illette az egészet és hisztériának minősítették a tiltakozást” – fogalmazott a színikritikus.

csakijuit

A kérdésre, hogy látja, a tiltakozás hatására módosította-e döntését Tarlós, vagy Csurka István ezt magának köszönheti, úgy felelt: “A tiltakozások ebben szerepet játszanak, hiszen arról szóltak, amit mi tudtunk. Az a jóhiszemű feltételezésem, hogy Tarlós István nem tudta, miket ír Csurka és hogyan gondolkodik, nem tudta, hogy Csurka úgy szalonképtelen, ahogy van. Ellenkező esetben, Tarlós abban reménykedhetett, hogy Csurka majd jófiú lesz. Nagyon érdekes, hogy Tarlóst most sem az zavarja, hogy Csurka antiszemita, és kirekesztő módon gondolkodik, ami Európával inkompatibilis, hanem az zavarja, hogy ez látszik, hallatszik, ezt összekötik az ő nevével. Azzal, hogy most Dörnert arra kéri, ne foglalkoztassa Csurkát, több szempontból is érdekes dolgot művel. Egyrészt beleszól egy, - amúgy általa kinevezett - igazgató belső dolgába. Kérdés, hogy joga van-e ahhoz, hogy meghatározza kivel dolgozzon Dörner. Azt is megmondja, Dörner átnevezheti-e a színházat, vagy sem. Tehát lassan, a pályázatnak nevezett iromány minden lényeges elemét megváltoztatja. Fölmerül a kérdés: mire tetszett alapozni az igazgatói kinevezést?” – fogalmazott Csáki Judit.

 

A rádió riportere szerint, ha Tarlós rossz döntést hozott, akkor folyamatosan be kell avatkoznia és át kell nyúlnia a saját kreációján. “Nem nagyon tud átnyúlni, az ügy végére csak pontot lehet rakni. Ezért most otthagyta a Caligula lovát igazgatónak. Ugye nem gondoljuk, hogy ebben a pályázatban, amit egyébként Csurka írt Dörner volt az ész? És nem gondoljuk, hogy itt a koncepcióra, a politikai üzenetre, a színház hatalmas vállalására Dörner a garancia? Hát ez nem egy szinkronszerep! Feltehetőleg Csurkára számítottak és arra, hogy az övé lesz a húzónév, amelyre buszokkal özönlenek fel a Hátországból” - fejtette ki Csáki Judit, ki szerint Tarlós előtt az áll, hogy új pályázatot írjon ki, hiszen a pályázat szerves elemei időközben “kilúgozódtak”, hiszen a megemlített szerzők vagy örököseik letiltották a darabokat.

“A legegyszerűbb lenne új pályázatot kiírni” – közölte  Csáki Judit.

Forrás: Klubrádió

süti beállítások módosítása