Két premiert tartottak a Kamaraszínházban

December 16.-án és 17.-én is bemutatót tartott a Budapesti Kamaraszínház. A Tisztogatás című darabot Sopsits Árpád, a Macska a forró bádogtetőn című előadást Asztalos Szandra rendezte.

Tisztogatás - Bemutató: december 17.

„Mindig akad valaki, aki majd pontosan emlékszik. Nincs olyan sötétség, amelynek ne volna szeme.” (Sofi Oksanen)

Darabtörténet

Két nő, két sors, két korszak, két titok, két bűn - amik valahol összefonódnak. A darab a hatalom, a szexuális erőszak, a szégyen természetrajza, és azt vizsgálja, mi a túlélés ára.

sopsitsSopsits Árpád

Kritikus szemmel a műről:

Tisztogatás monumentalitása nemcsak abban nyilvánul meg, hogy tökéletes dramaturgiával, mesteri szerkesztéssel váltja egymást benne múlt és jelen korrajza, hol Zara, hol pedig Aliide élettörténetén keresztül, ezzel még jobban kiemelve nem is a hasonlóságokat, de az univerzalitást erőszakban és elnyomásban. Hanem abban is, ahogyan a fájdalom, a megalázás elviselhetetlenségét festi le hol szavakkal, hol pedig annak hiányával: ahogyan nem mondja ki, hogy mi is történik pontosan azokban a pincékben a zsákba húzott fejű nőkkel, vagy a szemük előtt a kislánnyal, attól még valóságosabbak, még inkább húsba maróak lesznek az olyan fájdalmak, amelyeket senki nem mond ki, de amelyekről pontosan tudható a súlyuk. (Szerző: Kovács Bálint )

TISZTOGATÁS

Aliide Truu: Szilágyi Zsuzsanna

A fiatal Aliide Truu: Érsek Obádovics Mercédesz

Zara: Stefanovics Angéla

Hans Pekk: Bozsó Péter

Ingel Pekk: Lévay Viktória

Martin Truu: Nagy Viktor

Pavel: Szűcs Péter Pál

Lavrenti: Haás Vander Péter

Rendező: Sopsits Árpád

macska1

Macska a forró bádogtetőn - Bemutató: december 16.

A darabról

A színdarab egy gazdag déli család életébe enged bepillantást, mely tele van hazugságokkal és képmutatással. Big Daddy, a család feje haldoklik, de családja és orvosai eltitkolják előle a hírt, annak reményében, hogy ha jó színben tüntetik fel magukat előtte, nagyobbat szakíthatnak az örökségből. Brick, Big Daddy fia, a már kiöregedő futballsztár, otthon fekszik bekötözött lábbal és szinte megállás nélkül iszik. Felesége, a szegény családból származó Maggie, kétségbeesetten harcol házasságával megszerzett társadalmi státusa megtartásáért, miközben szenved férje közönyösségétől. Brick barátja, Skipper halála miatt depressziós, a darab a férfi homoszexuális hajlamait sugallja, melyet a férfiközpontú déli társadalomban saját maga elől is rejtegetnie kell, habár Williams nyitva hagyja Brick szexualitásának kérdését. A darabhoz Williams két befejezést is írt.

Az alkotók így ajánlják

Aki megnézi ezt az előadást, annak az a zavarba ejtő gyanúja támadhat, hogy ez a ház talán nem is a Mississippi-deltájánál áll, hanem a Duna nevű folyó partján, nem a huszadik század közepén vagyunk, hanem a huszonegyedikben, s hogy Big Daddy nem épp gyapottermesztésből tett szert elképesztő vagyonára. Nem a nézőtéren foglalunk helyet, hanem a forró bádogtetőn, ami alatt a hazugság lakik. Kapkodjuk a lábunkat, de kitartunk, s azzal vigasztaljuk magunkat, hogy hazugságainkból még valóság lehet. Beérjük a valódival az igaz helyett.
macska3
Andai Györgyi, Jászai Mari-díjas színésznő, aki a darabban Big Daddy Pollitt feleségét alakítja:
„A szerep minden szempontból nagyon nehéz: roppant érdekes, sokoldalú és bonyolult, ráadásul Big Mama egészen más habitusú, típusú nő, mint akiket eddig alakítottam, vagy amilyen én vagyok. Mégis nagyon örülök a szerepnek” – mondta a művésznő, aki elmesélte a168 órának , hogy a csütörtöki nyílt főpróbán meglepően nagy sikert aratott a darab. Tennesse Williams drámája amúgy kedves emlék a színésznőnek még főiskolai éveiből: annak idején egy felvonást adtak elő a műből osztálytársaival, és ő akkor Maggie-t játszotta.
macska4

MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN

Maggie Pollitt:  HÁBERMANN LÍVIA

Brick Pollitt:  VARJU KÁLMÁN M.V.

Big Daddy Pollitt:  TAHI TÓTH LÁSZLÓ M.V.

Big Mama Pollitt:  ANDAI GYÖRGYI

Mae Pollitt: JUHÁSZ RÉKA

Gooper Pollitt:   BEDE FAZEKAS SZABOLCS MV.

Pap: DÁNYI KRISZTIÁN

Orvos: MADAY GÁBOR

Kislány: TAMÁSI LUCA

Dramaturg:  VÉSZITS ANDREA

Díszlet:  KOVÁCS YVETTE

Jelmez:  MOLNÁR MÁRK

Súgó:  FÜLE BÉLA

Kép:  VIZKELETI DÁNIEL

Asszisztens-ügyelő: DULAY LÁSZLÓ

Rendező:  ASZTALOS SZANDRA

süti beállítások módosítása