Mi történik a Sötétkamrában? - új kisszínház mutatkozik be

Január végén nyílik az Akácfa utca 47. alatt található Sufni G'ART'N művész-kocsma kisszínpada, a Sötétkamra. A szervezők minden olyan előadást szívesen fogadnak, "amiket túl könnyűnek, komolynak, szürkének, lilának, drámainak vagy hígnak tartanak." A Sötétkamra bemutatkozó levelét olvashatják.

Kedves Barátunk!

Mint tudjuk, világnézettől, személyes esztétikától függetlenül egyre nehezebb. Egyre nehezebb előhívni magunkból, egymásból a jó kedvet, az elmélyült gondolatokat, a kérdéseket, és bizony sokan vagyunk, akik egyre közönyösebben nézzük csak azt, ami történik velünk. Hogy elfogy belőlünk, körülöttünk az igazság, a művészet, a lényeg. Látjuk, persze, a meghívók számából tapasztalhatjuk, hogy közben mégis óriási a pezsgés, rengeteg új és értékes könyv, előadás, darab születik, naponta több is, mint amit megnézhetnénk, elolvashatnánk, végiggondolhatnánk. Miközben a kultúra végét vizionáljuk, itt is, ott is valami kulturális esemény. Dömping van. És ez a sok mégis, mintha kevés lenne.

A Sufni G'ART'N keretein belül működő Sötétkamra színpada ebből a dús valóból is szeretne előszínesedni. Műtermi érzékenységgel rögzíteni, kinagyítani, előhívni világunk örökíthető pillanatait.

Szeretnénk, ha otthonra találnának mindazok az előadások, melyek alig találnak maguknak teret, színpadot. Amiket túl könnyűnek, komolynak, szürkének, lilának, drámainak vagy hígnak tartanak. Amik a mi mindennapi valónkról szólnak. Amiken ma röhögni és elgondolkodni lehet.

sufni

Ezért szeretnénk a kortárs magyar és külföldi drámairodalom egy-egy darabjával foglalkozni az Előhívás-estek felolvasó színházi estjein. A magyar és a világirodalom klasszikusaival kicsit másképpen a Nagyítás-sorozat alkalmaival. Szeretnénk kísérletezni és játszani a hely, a műfajok adta lehetőségekkel. Tervünk, hogy a vers és a vers est tovább éljen a pódium műfaj hagyományai szerint. A későbbiekben saját bemutatókat is tervezünk, s egy nyári színházat is az udvaron, a kert s a gangok díszleteiben.

Na és persze a zene! A Világdeszka szabadtéri színpadon sanzon estek, koncertek és kabarék!

Ha nem vagyunk tolakodóak ebben a zsúfolt világban, szeretnénk Magát – Téged létünkről értesíteni, továbbadásra kérni, biztatni!

Hogy képbe kerüljünk végre!

 

Sufni G'Art'N

Sufni G'ART'N - Sötétkamra

PROGRAM

2012. január

Cím: Budapest, 1072, Akácfa u. 47.

Web: http://www.sufnipub.hu

Elektronikus posta: info@sufnipub.hu

 

Január 20.

19.30 - Szűcs Lajos – J.A.-P.GY.

József Attila — Petri György vers-est, Szűcs Lajos előadásában

„És muszáj és meg kell tenni, szólni valamit,..."

,„Két ember látszólag teljesen különböző mentalitással.

A két költő útját (sorsát) összeköti a kérdésfeltevés kényszere.

Az állandó keresés. Mindketten nagyon szigorúan, és radikálisan kérdeztek rá az őket körülvevő dolgokra, de elsősorban önmagukra, a saját énjükre.

Ebben az összeállításban az egyik vers néha belefolyik a következő vers témájába, majd egy másik téma, ( kérdés) lesz belőle. A két költő időnként egymásnak tesz fel kérdéseket, időnként maguknak, de elsősorban minket szólítanak meg: föltesszük-e magunknak a kérdéseket?

 

Január 21.

19.00 - Jászai

Jászai Mari naplói, levelei és egyéb írásai alapján írta: Sediánszky Nóra

Előadja, rendezte és a díszletet tervezte: Menszátor Héresz Attila

Szcenikai munkatárs: Paseczki Zsolt

Az Anyaszínház előadása

"Gigászi primadonna. Örök játékos. Ripacs. Jászai Mari... Minden korok legjobb élektrája, Jászai Mari, az összeférhetetlen, Jászai Mari, akinek a munka volt a mindene, Jászai Mari, akinek Széchenyi István lett volna mindene (ha megadatik, hogy egy korban éljenek), Jászai Mari, az igazmondó, Jászai Mari, aki folyton hazudott, Jászai Mari, a szárnyaló, Jászai Mari, a szenvedő. Színész. Nő. Férfi. Ember. Kinevet minket, kineveti magát. Zengő alt hangon mesél nekünk az aranyozott hermafrodita arc. Magáról. Magáról, aki most Jászai Mari."

21.30 - Világdeszka: Ünnepélyes megnyitó Duende koncerttel, sajtófogadással.

 

Január 23.

19.30. -  Benkő Géza: Csak egy menet

„ Csak egy menet..." - majdnem stand up, csak ez jobb!

( G. Carlin és B. Hicks szövegeinek felhasználásával szerkesztette s előadja Benkő Géza )

...egy est a cuccokról, életről – halálról, a dínóürülékről, Istenről, a hullámvasútról, a szexről...

 

Január 25.

19.00 - Stúdió 13: Egy perccel tovább

Írta: Tallér Edina

A darab egy lányról szól, hogy mi miért nem megy a szexben, társkapcsolatban, az életben. A darab egy fiúról szól, hogy mi miért nem megy a szexben, társkapcsolatban, az életben. Megdöbbentő a múlt, a jelen nem biztos, hogy tuti. A többi bizonytalan. Vagy mégsem? Meglátjuk majd. Meglátjátok!

Lány: Kondákor Zsófi

Fiú: Jászberényi Gábor

Rendező: Gerner Csaba

 

Január 26.

19.00 - Világdeszka: Tucker András: Kabaré

 

Január 30.
19.30 - Előhívás felolvasó estek - Csikós Attila: Trió

Egy férfi, a felesége és a szerető. Mit lehet még ebből a témából kihozni? Különösen ha ezek még együtt is zenélnek....

"Akkor elmondom, mi van... Az van, hogy Te (megérinti a zakó ujját) szerelmes vagy belé. (rámutat a harmadik székre, amin egy palack ásványvíz látható.) És, ha jól vettem ki tegnap éjjel, ahogy a fülembe lihegtél, szerelmes vagy belém is. Azt mondod olyan ez mintha...jaj, hogyan is mondtad? Hogy lehet egyszerre szeretni Bach-ot és Kodályt. Aha. Szeretheted a túróstésztát sósan és cukorral is. Számtalan példát felsoroltál. A kedvencem az volt, hogy lehet trágyázni marha és lótrágyával is... Szeretem a bukolikát... szeretem, ha a megtermékenyítő, bár romlott, de hasznos és jótékony salakanyag szintjére degradálnak... "

Szereplők: Menszátor Héresz Attila, Fazakas Juli, Szabó Márta

 

 

süti beállítások módosítása