"A Harlekin és a Gárdonyi létét csak Eger biztosíthatja'

A csütörtök délelőtti egri városi, és a délutáni megyei közgyűlésen is a színházak sorsa volt fő téma. Eldőlt az is: az önkormányzat pályázatot ír ki az Egri Kulturális és Művészeti Központ intézményvezetői posztjára, s drágulnak a parkolóbérletek a megyeszékhelyen.

A megye által fenntartott előadó-művészeti intézmények átvételéről szóló előterjesztést vizsgálták csütörtökön délelőtt Egerben, tehát azt a kérdést: a városhoz kerül-e a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház. A Heves megyei Hírlap beszámolója szerint kiderült, hogy bár még számos nyitott kérdés van - például, hogy ki rendezze az egri színház több mint 70 milliós szállítói tartozását -, a testület többsége úgy szavazott, hogy városi színháza és bábszínháza legyen Egernek.

eger

Ugyancsak a színház témáját vizsgálta a rendkívüli megyei közgyűlés. A Heves megyei Hírlap szerint nem fogadta kitörő örömmel a megyei közgyűlés szocialista frakciója azt a bejelentést, hogy a megyei önkormányzatnak jövőre nem lesz lehetősége fenntartani a színházakat és a túlélésük csak akkor lehetséges, ha Eger átveszi azokat.

Szabó Róbert a közgyűlés elnöke arról tájékoztatta a képviselőket, hogy nagyvonalú ajánlatot tett a megyegyűléssel párhuzamosan zajló városi közgyűlés tagjainak a színház átvételéről: a megye nemcsak a vagyon átadását és a decemberi munkabér kifizetését vállalja, de a legsürgősebb tartozások rendezésére szolgáló 11 millió forintot is átutalja. A város azonban szerinte vonakodik az összesen 72 milliós számlatartozás átvételétől - ám ahogy Szabó Róbert fogalmazott - "a rózsával időnként tüske is jár". Valójában az a kérdés, hogy a jövőben lesznek-e színházak avagy sem. Úgy fogalmazott: erről Egernek kell döntenie.

Dudás Róbert (Jobbik) arra kért választ: mit szavazzanak meg, ha nem született egyezség a várossal? Fekete László (MSZP) viszont azon aggodalmaskodott, ha nincs megyei fenntartású színház, akkor a vidéken élőknek ki biztosítja a kultúrát? Az elnök válaszában kitért arra, januártól a megyének nincsenek intézményei, s mivel az állam nem veszi át a teátrumokat, a Harlekin és a Gárdonyi létét csak Eger biztosíthatja.

süti beállítások módosítása