Ókovács: az Erkel Színház felújítása külön kezelendő

Az Erkel Színház rekonstrukciójára megadott összeg teljesen külön kezelendő a Magyar Állami Operaház 2012-re előzetesen megkapott költségvetési tervétől - mondta el Ókovács Szilveszter kormánybiztos válaszul a Magyar Operaénekesek Egyesületének csütörtöki demonstrációján elhangzottakra.

"Az utóbbi valóban messze elmarad a várakozásainktól, de folyamatosan egyeztetünk annak érdekében, hogy a tervezetben megjelölt összeg elérje a korábbi bázist. Az operaház alkalmazotti létszámának és a státuszainak kérdése nem választható el attól, hogy végül mekkora állami támogatásból gazdálkodhat az intézmény" - fogalmazott Ókovács Szilveszter. 

okovacs

2011. december 8., Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa áll a nézőtéren. Rendhagyó sajtóbejárást tartottak az Erkel Színház 100. születésnapján, miután az épület utoljára látható a rekonstrukció előtti állapotában.

Az operaház örömmel lát minden, hatékonyságot célzó, jobbító szándékú kezdeményezést, különösen, ha azok a társulattól erednek - fejtette ki a kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Operaénekesek Egyesületének délelőtti demonstrációján felvetették, szükséges a társulatból kinevezni egy koordinátor-főrendezőt és egy művészeti tanácsot.
Ókovács Szilveszter úgy véli: nem világos, hogy egy koordinátor-főrendező kinevezése és egy új művészeti tanács létrehozása mennyiben szolgálná a költséghatékonyabb működést – ez inkább többletköltségeket és körülményesebb működést eredményezne. Az operaház ezért szeretné megismerni az elképzelést támogató konkrét konstrukciókat és számításokat. 
A dalszínház vezetése ugyanakkor leszögezi - fűzte hozzá -, hogy a társulattal – köztük az operaénekesekkel – folytatandó párbeszéd nem jelentheti a felelősség, és azzal együtt a vezetési jog átengedését.

 

Kapcsolódó cikk:

AZ OPERAHÁZ ELŐTT TÜNTETTEK AZ ÉNEKESEK

Demonstrációt rendezett a Magyar Operaénekesek Egyesülete csütörtökön a dalszínház épülete előtt. Felolvasták korábban megfogalmazott kiáltványukat, amelyben arra hívnak fel, hogy a válságos helyzetbe került magyar kultúráért, amelynek vezető intézménye az operaház, minden felelős ember álljon ki.

süti beállítások módosítása