Balázsovits: februárig húzzuk

„Fogalmam sincs, hogy milyen forgatókönyv van a háttérben” – fogalmazott Balázsovits Lajos a hamarosan megszűnő Klubrádióban hamarosan megszűnő színházáról, a Játékszínről. 

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy a Játékszín 144 millió forintjába kerül évente az államnak.

Az igazgatót Szőcs Géza nyilatkozatáról is kérdezték, miszerint az állam valamilyen formában tovább fogja működtetni a színházat: „Ez egy naiv elképzelés. Pletykákból tudom, sejtem, hogy mit terveznek a színházzal, és hogy felmerül, hogy összevonjanak több színházat. De ezek mind pletykák, ráadásul működésképtelen ötletek. Egy színház működtetéséhez, egy rádió működtetéséhez is pénz kell. Anélkül nem tudom milyen ötlet tud felmerülni” - fogalmazott Balázsovits Lajos.

balazsovits

A Klubrádió visszaidézte a Színház.hu cikkét, melyben Balázsovits úgy fgalmaz: "Életemben először vagyok mozgalmi helyzetben... Az erő mégiscsak ott van, ahol a pénz.. De egy biztos, valóban utolsónak fogom elhagyni a hajót". Arról kérdezték az igazgatót, hogy érzi magát, mint mozgalmár. „Megmondom őszintén, furcsán. Én mindig a béke és a tárgyalások híve voltam, hittem, hogy értelmes szóval meg lehet győzni a másik oldalt, vagy azt, aki másként gondolkodik, de úgy látszik ez nem így megy. Nem könnyű most. Jogilag is tovább kell gondolnom a következményeket. Ugyanis a felmondólevél nem stimmel. Akármelyik jogászt megkérdeztük, ugyanezt mondta. Az alapszerződés és a közhasznúsági szerződés rögzíti a felmondás feltételeit. Tehát rendkívüli felmondás csak akkor lehetséges, ha óriási törvénytelenségre bukkannak a színháznál. Ilyen nem volt. A sima, vagy rendes felmondásra pedig egyszerűen nincs lehetőség, mert a felek először kötelesek tisztázni, hogy mi a probléma kettejük között. Semmiféle tisztázás nem történt. Persze minden szerződést fel lehet bontani.... A másik, hogy a felmondás indoka az, hogy "a fővárossal való tárgyalások megakadtak". Na most az én szerződésemben, és a Játékszín szerződésében nem szerepel, hogy tárgyaljunk a fővárossal. Úgy tudom a Kamaraszínházéban szerepel ez a kitétel" - magyarázta az igazgató.

A rádió riportere felidézte, hogy Tarlós István az Egyenes beszéd című műsorban azt nyilatkozta, szívesen átvenné a főváros a jelenleg mnisztériumi fenntartású színházakat, de erre nincs pénz. Ennek kapcsán Balázsovits megjegyezte, nem tárgyalt a fővárossal, így blöff, hazugság az, hogy "megszakadtak a tárgyalások". "Évekkel ezelőtt szóba került a három minisztériumi fenntartású színház sorsa" - emlékezett Balázsovits Lajos, aki elárulta, hogy akor is a pénzhiány miatt nem tudtak előrelépni a kérdésben. 

„Ahogy a kasszát ismerem, új bemutató nélkül, február végéig ki tudjuk húzni, de tovább nem" - jelentette ki a Játékszín igazgatója.

 

A peticiok.com-on már elindult az aláírásgyűjtés a színházért. Több, mint 400-an csatlakoztak.

Összefogás a Játékszín megmentéséért - itt elérhető.

süti beállítások módosítása