Mit terveznek Magácsék? - Malkovich is játszhat az Átriumban

Magács Lászlóék a Merlin Színházból az évek óta zárva tartó Átrium filmszínházba költöznek. A Budapest Filmen keresztül adja át nekik a terepet a főváros, amely a napokban kötött közhasznúsági szerződést velük. Magács a Népszabadságnak mesélt terveiről. Szemléztük.

A Népszabadság beszámolója szerint az új helyzet nem jár tetemes állami támogatással, bár az egyhangúlag elfogadott előterjesztés szerint "a főváros művészeti életében hiánypótló szerepet tölt be a színház, amely a magyar színházművészetet nemzetközi kontextusba helyezi, emellett működésében kiemelkedő szerepet kap az ifjúság színházi nevelése". Az előző közszolgáltatási szerződés év végén lejárt. A 2011-es év utolsó három hónapjára kétmillió forintot szavazott meg az alapítványnak a közgyűlés.

Állítólag év végéig eldől bérleti díjat kell-e fizetni a januárban felújításra kerülő Átriumért újabb öt évig, vagy megvásárolható. Magács ez utóbbit preferálná, különösen, hogy összefogott azzal a csapattal, amely két éve megnyerte a Budapest Film Zrt. által a hely fenntartására és működtetésére kiírt hasznosítási pályázatot.

atrium

Magács László a Népszabadságnak mesélt arról, hogy viszik tovább az angol színházi vonalat, amelyet a Merlinben elindítottak. Az egyik legnagyobb dobásnak Az ördög című darab ígérkezik, amelynek főszerepére igazi világsztárt kértek fel, John Malkovichot, de még tárgyalnak a színész ügynökségével. Azt is tervezik, hogy beszélgetésre invitálnák a Magyarországon forgató filmsztárokat, és retrospektív minifilmfesztivált szerveznének a személyük köré.

A hazai mezőnyből is kerestek visszatérő fellépőket. A koncepciót megzavarhatja, ha a Trafó ügyvezetésével Bozsik Yvettet bízzák meg, mert az Átriumban az ő csapata és a Forte Társulat kapna kiemelt szerepet. (A Trafó művészeti vezetője a fortés Horváth Csaba lenne, ha Bozsik nyerne a pályázaton.)

A színházak közül a Pintér Béla és Társulatával, a Kaposvári Egyetem színművészetiseivel, a Maladypevel és a HOPParttal egyeztek meg. A zenéért Bogányi Gergely és Selmeczi György felel, és helyet adnak a kortárs drámának, kerekasztal-beszélgetéseknek, a dzsessznek és az irodalomnak.

Az új hely vezetői klubrendszerben (private members club) gondolkodnak. Különböző fokozatú, többféle kedvezménnyel járó támogatói kártyát lehetne váltani náluk.

A direktor abban reménykedik, az első évben a nézők 5, a másodikban 25, a harmadikban 60, a negyedikben már 70-80 százaléka kártyás lenne, ezzel növelnék a lojalitást, az egyéni felelősséget. (Persze nem zárnák ki a körből a kártyával nem rendelkezőket sem.)

Még több információ a Nol.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása