Így búcsúzik a Merlin - Az Átrium fő vonzereje a színház lesz

Baráti hangulatú estén búcsúztatja szerdán belvárosi épületét a Merlin Színház, amelynek stábja a tervek szerint jövőre új helyre, a budai Átrium mozi épületébe költözik.

merlin3

A búcsúról:

"Nagy múltú, sokak által izgalmasnak mondott, lebontásra váró színház egy búcsúkoccintás céljából keresi mindazon művészek, színházi szakemberek, technikusok és nézők társaságát, akik az elmúlt húsz évben partnerei, alkalmazottai, vendégei, támogatói, barátai voltak".

A Dicsérni jöttem, nem temetni jeligéjű esten a Kaposvári Egyetem diákjai biztosítják a programot és a Minden eladó! színházi vásár megmaradt kincsei közül is lehet majd válogatni.

 A bezárás előtt álló Merlin december 18. és 21. között rendezte meg utolsó akcióját, amelynek keretében a színházban felhalmozódott "kincseket", a vendégjátékokból véletlenül ottmaradt, illetve a saját produkciókhoz használt kellékeket és díszletelemeket, valamint archív fotókat, szóróanyagokat és dedikált plakátokat kínáltak bolhapiaci áron a közönségnek.

merlin1

Németh Fruzsina öltöztető akaszt helyére egy jelmezt a Merlin Színház jelmezraktárában.

Mint azt Magács László, a Merlin Színház igazgatója a múlt héten elmondta, új otthonukban az első bemutatót február 26-ra tervezik: Goda Kriszta rendezésében, Martinovics Dorina és Rudolf Péter szereplésével a Cukorfalat című előadást tűzik műsorra.

 Az új helyszínnel kapcsolatos elképzeléseiről az igazgató korábban azt mondta: a Kozma Lajos tervezte art deco épület eredeti funkciója kibővülne színházzal, kávéházzal, a Merlinben már megszokott, "beszélgetős" közösségi programokkal, ahol egymásra talál a művészet a szórakoztatás, a minőségi időtöltés, de az Átrium fő vonzereje a színház lesz.

Hangsúlyozta, hogy terveiben az angol nyelvűségnek meghatározó szerepe van, így az Átriumban is mindenképpen megmarad az angol nyelvű színház. Kiemelte: a Merlin fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, amely az előadóművészetek különböző területeit használja fel egy-egy előadás létrehozásában, ahol a magyar művészek legalább egy-egy produkció erejéig együtt dolgozhatnak meghatározó külföldi alkotókkal.

magacsMagács László

Az új célokról így ír a Merlin honlapja:

HÁTTÉR

Van igény a színházra. Magyarországon 2010-ben 4.488.000 színházjegyet vettek. A színház az egyik olyan területe a magyar társadalomnak, amelyet a rendszerváltás nem kérdőjelezett meg, sőt 1991 óta egy olyan meghatározó struktúra épült fel a kőszínházak mellett, amely szervesen kapcsolja be a magyar színházművészetet az világ vérkeringésébe, s hozza el a világot Magyarországra.

Kihívások Az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásai azt eredményezték, hogy a nagy rendszer ma, 2011-ben, a széthullás határán áll. Olyan struktúrát kell létrehozni, amelynek szereplői kezelni tudják, mind a gazdasági mind pedig a társadalmi változásokat. Célunk, hogy az ÁTRIUM ne egyedül keresse a változás lehetséges irányait, ezért a Budapest Modell egyik alapítójaként szélesebb kulturális szövetségben gondolkozunk. (Melléklet 1.)

II. ÁTRIUM

A hely Gyönyörű art deco épület, melyet Kozma Lajos tervezett olyan aurával, mely tökéletes helyszíne az alkotásnak. A hely nemcsak az 1930-as évek iránt ébreszt nosztalgiát, hanem az 1970-es, 80-as évek iránt is, amikor mint Május 1. mozi ismerte a közönség.

2012-ben a hely újjá éled, újra funkciót és hivatást kap. Színházzá, kávéházzá, közösségi térré válik, ahol egymásra talál a művészet a szórakoztatás, a minőségi időtöltés, de az ÁTRIUM fő vonzereje a színház lesz.

Milyen színház jön?

Olyan színházat építünk, mely az innovációt a szakmai professzionalizmussal ötvözi, s azt nemzetközi kontextusba helyezi. A Merlinben felépített 20 éves kapcsolatrendszer, az európai és amerikai színházakkal kialakult együttműködések eredményeként képesek leszünk a legfrissebb színházi újításokat és sikereket Budapesten megvalósítani. Az ÁTRIUM fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, mely az előadó-művészetek különböző területeit használja fel egy-egy előadás létrehozásában. Ezen belül a film, a modern vizuális kultúra és a színház harmonikus ötvözése lesz a színház arculatának meghatározó eleme.

Budapesten 16 állami/önkormányzati, és 70-nél több alternatív színház található, de egyik sem működik olyan komplexen, mint az ÁTRIUM, ami
● angol nyelvű előadásoknak,
● nemzetközi koprodukcióknak,
● filmvetítéseknek,
● komplex színházi nevelési programoknak,
● rendszeres szakmai beszélgetéseknek,
● kávézónak,
egy helyszínen ad teret.

Az ÁTRIUM képes lesz a színházi közösség minden tagját befogadni, hiszen a működését nem korlátozza a társulati szisztéma kötöttsége. Ezért mindig mindenből a legjobbat tudjuk választani, legyen az alkotó vagy mű, államilag szubvencionált, vagy független, mainstream vagy alternatív. Függetlensége miatt soha nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy akár politikai, akár esztétikai elvárásoknak kelljen megfelelnie. Folytatás itt.

 

Kapcsolódó cikk:

Mit terveznek Magácsék? - Malkovich is játszhat az Átriumban

Mit terveznek Magácsék? - Malkovich is játszhat az ÁtriumbanMagács Lászlóék a Merlin Színházból az évek óta zárva tartó Átrium filmszínházba költöznek. A Budapest Filmen keresztül adja át nekik a terepet a főváros, amely a napokban kötött közhasznúsági szerződést velük. Magács a Népszabadságnak mesélt terveiről. Szemléztük.

süti beállítások módosítása