Férfiak és nők - jótékony estet tartott Gál Natália

Férfiak és nők címmel mutatta be önálló estjét a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban Gál Natália színművésznő december 19-én.

A jótékony előadásról:
Az előadás jótékony célt szolgált, az est bevételét ugyanis a Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálat közreműködésével a kétéves, sürgős műtétre szoruló Simon Denisz megsegítésére ajánlották fel. A beregszászi színház művészének egyszemélyes produkcióját először a budapesti közönség láthatta még november 19-én, a hétfő esti előadás tekinthető tehát a kárpátaljai premiernek.

"Szerelem, tisztaság, szeretet, odaadás, hűség, alázat, hit. Jelentenek-e még valamit számunkra, és mennyire fontosak? Pedig ha elgondolkodnánk, s megértenénk, hogy mennyire értékesek ezek a dolgok, akkor észrevennénk, hogy az élet, amely bennünk és körülöttünk létezik, mennyire csodálatos, ha van szemünk és szívünk, hogy meglássuk" - e szavakkal indítja előadását Gál Natália. Az egyórás műsorban a továbbiakban elhangzottak József Attila, Vári Fábián László, Nemes Nagy Ágnes, Czuczor Gergely, Amáru, Robert Burns, Arthur Rembaud, Pierre de Ronsard, Paul Verlaine és Francois Villon versei, valamint részletek Mark Twain Ádám és Éva naplója című művéből.

A Férfiak és nők így egy est a szerelemről, férfi és nő kapcsolatáról, odaadásról, áldozatról és helytállásról, s tán még az élet értelméről is. "Az előadás üzenetét talán Éva fogalmazza meg a legpontosabban a műsor végén, amikor elmondja, hogy a szeretett emberért dolgozunk, fáradozunk, imádkozunk és az utolsó leheletéig az ágya mellett ülünk. Úgy hiszem, nem létezik ennél nagyobb és szebb áldozat" - mondta el a Kárpátinfonak a beregszászi premiert követően a művésznő.

galnatalia

Interjúrészlet Gál Natáliával:

Hogyan lett színésznő és hány éve űzi ezt a mesterséget?

Ezt a kérdést már gyakran feltették nekem és mindig hosszan válaszolom meg:
 Amikor iskolába jártam, minden tanárom szerette volna a saját pályáját, a saját vágyát belém plántálni és elindítani. Én minden tantárgyat igencsak szerettem. Érettségi előtt egy másik iskolában kerültem, ahol megismerkedtem egy magyar irodalom tanárnővel, őt Vidnyánszky Évi néninek hívják. Ő Muzsalyban dolgozik és sokan ismerik, mert a beregszászi színház gyerekstúdióját ő vezeti. Nála szavaltam először verset és akkor jöttem rá, hogy ez nekem nagyon tetszik és azért jó, hogy a színészi pályát választom, mert egyidőben lehetek orvos, tanár vagy bármi, ami szeretnék lenni. Tehát a színészi pálya az a hely, ahol az ember megtalálja önmagát és bármit, amire vágyik.
Hogyha úgy hozza az élete, hogy a rendező belelát dolgokat, akkor szerepekben, ha nem, akkor különböző kis saját produkciókat képes csinálni, hogy azzal is kompenzálja, amit másoktól nem kap meg.

Így lettem színész, már 14 éve.

Mindig a beregszászi Nemzeti Színházban játszott, vagy kirándult más városokba akár más országokba is?

A színházunk egy zárt kis társulat, mi, amióta befejeztük a főiskolát, együtt vagyunk. Darabjainkat más országokban, de Magyarországon is többször bemutattuk már. Debrecen az a hely, ahol a mi főrendezőnk a színház igazgatója: Vidnyánszky Attila. Ezért Debrecenben több színész is játszik közülünk és egész előadásokat is átvittünk már oda.
Viszont nem szerződtem soha más színházhoz! Úgy gondolom, Magyarország tele van nagyon jó színészekkel és az ember próbáljon meg ott valamit elérni és valamit tenni, ahová született.
Nem kell ismertnek és világhírűnek lenni ahhoz, hogy az ember képes legyen valami jót, valami szépet, valami értékeset művelni. Ezért úgy gondolom, odahaza van rám szükség. Gyerekekkel is foglalkozom, a színházon kívül van egy színjátszó csoportom, főiskolán is tanítok media-szakosokat – ez tökéletesen elég ahhoz a kis élethez, amit én élek.

Ezt megelőzően mikor járt utoljára Magyarországon?

Két-három héttel ezelőtt volt Jászberényben előadásunk, decemberben is lesznek előadásaink Debrecenben és Budapesten is, az egész színházzal együtt. De remélem, hogy önálló estek keretén belül is tudok majd többször Magyarországon fellépni. Van egy két személyes mese is, amelyet szívesen előadunk, ha hívnak.

Mik voltak eddig a legkedvesebb szerepei?

Színházunkban nagyon sok színésznő van, női szerep viszont kevés, így sokan kell osztozzunk a szerepeken. Ritka, amikor igazán jó szerepet kap az ember. A kedvenc szerepem Csehov Három nővérében Mása szerepe. Nagyon szeretem. A másik az Ahogy tetszik-ből Juci, a bolondos lányka.
Viszont az utóbbi években arra jöttem rá, nemcsak szerepálmai lehetnek az embernek, hanem a gyerekekkel való foglalkozás is csodás dolog. Mint pedagógus, ezt is nagyon élvezem. Nemcsak színészként lehet valaki boldog, hanem pedagógusként is.

Úgy tudom, van két gyermeke és gyerekelőadásokkal is foglalkozik.

Igen, mivel Kárpátalján egy magyar színház van – és szerencsére rengeteg magyar óvóda és iskola működik - , de nincs olyan mese, előadás, amely gyerekeknek szólna. A gyerekeinket általában ukrán előadásokra, bábszínházba vagy mesékre viszik el – amelyeket még nem nagyon értenek. Ezért érzem fontosnak, hogy minél több magyar előadás szülessen a részükre.

Forrás: Kárpátinfo, minálunk.hu

süti beállítások módosítása