Ünnepi mustra közeleg a Kolibriben

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ünnepi mustrát rendez az idén húsz esztendős Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház január 9. és 14. között; a jubileum visszatekintésre késztet: a repertoárból 16 előadást kiválasztva mutatják be mindazt, amit az első húsz évből meghatározónak tartanak.

A programon magyar szerzők darabjai, csecsemőszínházi előadások, a négy-öt éves gyerekeknek, a kamaszoknak szóló produkciók és ifjúsági darabok is szerepelnek, valamint operát, nagyzenekari kísérettel bemutatott darabokat is láthat a közönség.

Az ünnepi mustrán többek között a Bors néni, a Spárga-tengeralattjáró, a Kukacmatyi, a Cyber Cyrano, A webáruház, a Tekergő, a Kippkopp gyerekei, a Bunyósszív és a Szentivánéji álom című előadás látható.

Rendezvényükön bemutatják, hogy az 1992-ben indult alternatív bábszínházból hogyan fejlődtek a fiatalok minden korosztályának játszó, sok műfajú, Magyarországon máig egyedüli főhivatású gyermek- és ifjúsági repertoárszínházzá. Mint írják, történetük azt a paradigmaváltást is tükrözi, ahogy az utóbbi évtizedekben megújultak a gyerekeknek és az ifjúságnak játszó társulatok.

A Kolibri sava-borsa alcímmel megrendezett esemény a színház elmúlt húsz évét mutatja be, mintául 16 előadást kiválasztva a repertoárból.

"Úgy válogattuk össze a műsort, hogy megjelenjen benne mindaz, ami első húsz évünket meghatározta, amivel első húsz évünket meghatároztuk" - olvasható a közleményben. Mint írják, kezdettől hivatásuknak tartják a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek bemutatását. A legújabb külföldi újdonságokat, mese- és regényadaptációkat rangos fordítók tolmácsolásában állítják színpadra.

A Glitterbird európai uniós projekt keretében 2005-ben a Kolibri társulata játszott először Magyarországon a 3 év alatti gyerekeknek. Mára országszerte annyi követőre találtak, hogy 2010-ben a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén külön fesztivált rendezhettek a csecsemőszínházi produkcióknak.

A Platform 11+ európai uniós program segítségével az ismert kortárs magyar drámaírók figyelmét is fel tudták hívni a 11-15 évesek korosztályára, műveik ma már a színház gazdag ifjúsági repertoárjának sikeres darabjai - olvasható a közleményben. Mint írják, a Művészetek Palotájával együttműködve pedig nagyzenekari kísérettel mutat be klasszikus darabokat új köntösbe öltöztetve a Kolibri Színház.

süti beállítások módosítása