Pelsőczy Réka: csak jobb időszak jöhet

Pelsőczy Réka a Thália Színházban nemrégiben rendezte meg a Gardénia című darabot, a Katona József Színházban pedig játszik A mi osztályunk című drámában. A színész-rendezővel a Népszava a színházak helyzetéről is beszélgetett.

Pelsőczy Réka úgy fogalmazott, a kortárs lengyel drámák most benne vannak a levegőben és a két előadás megszületésében vannak közös vonások. “A mi osztályunk szerzője Tadeusz Slobodzianek, az ő tanítványa a Gardéniát jegyző Elzbieta Chowaniec. Slobodzianek a drámalaboratóriumában tanította őt. Elzbieta ott mutatott neki először egy az anyjáról írt monológot, később ez bővült újabbakkal és ebből jött létre színésznők improvizációit is felhasználva a több nemzedéket átívelő Gardénia. Mindkét darab valóban tabutémákat feszeget és jellemzi őket a szembenézés, illetve a megtisztulás iránti vágy” – nyilatkozta a színész-rendező.

reka

Arra, hogy gondolt-e már az önállósodásra azt felelte, nem. “Egyrészt azt hiszem, azért irányult rám rendezőként ekkora figyelem, mert a Katona József Színház tagja vagyok. Ezt kár lenne letagadni. Másrészt a Katonának annyira jó társulata van, hogy jó oda tartozni. Szeretek közöttük lenni” – mondta Réka., aki elárulta, hogy a Művészetek Palotája és Katona József Színház közös produkciójában mutatják be március 20-án a Musque, musik, música című koncertszínházi előadást, melyben a múlt század elejének európai slágerei lesznek a főszereplők.

A Népszava riportere arról is faggatta, a színházak átpolitizáltságát, illetve anyagi bizonytalanságát miként éli meg. Réka arról beszélt, aggasztják ezek a dolgok, és személyesen is fenyegetve érzi magát. A Magyar Színházról is kérdezték, ahol a Sweet Charity című előadást rendezte: “Azért is sajnálom az ottani színészeket, mert nagy ambícióval kezdtek el dolgozni, többeket az új vezetés csábított a tár

sulatba. Nem szabadna őket ekkora bizonytalanságban hagyni. Az Új Színház helyzete még siralmasabb. Cinikus hozzáállásnak tartom a főpolgármester részéről, hogy Csurkát kivonja a történetből, attól az ő szelleme még ott marad. Nem szabadna hagyni, hogy Dörner György igazgassa az Új Színházat és nemcsak a politikai nézetei miatt, hanem pályázata szakmaiatlansága miatt sem. Ezt most nem részletezném. (…) A rossz időszakok után csak jobbak jöhetnek. Nonszensz, hogy ma is úgy érezzük magunkat, mintha egy poszt-szocialista országban élnénk, ahol mindent a politika határoz meg” – mondta a színész-rendező.

A teljes interjút itt olvashatják.

 

Kapcsolódó anyag:

Mint egy Jedi lovag

... mi következik, jó állapotba kerülök, működöm, náluk ilyen helyzet állt elő. Mindig éreztem dolgozik bennem egy erő, ami hat, mint egy Jedi lovagnál. Fiatalon nem merült fel bennem, hogy alkalmatlan volnék ...»

süti beállítások módosítása