Színházépítészet Közép-Európában - Könyvbemutató!

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet január 6-án, 18.00 órakor a Petőfi utcába, a FUGA Építészeti Központban bemutatja a Beyond Everydayness – A hétköznapokon túl Színházépítészet Közép-Európában című könyvet.

A közép-európai színházépítészet félezer éves történetét bemutató egyedülálló angol nyelvű kötet egy hároméves nemzetközi kutatómunka eredményeként jött létre. Több mint 35 cseh, lengyel, szlovák, szlovén, osztrák és magyar színháztörténész, építész és művészettörténész közösen tárta fel a régió színházi építkezésének történeti, politikai és kulturális tényezőit.

A kötet több mint hatszáz színes oldalon a hat ország 73 kiemelt színházépületét mutatja be, építésének, átalakításainak történetét és jelenlegi állapotát bőséges képanyaggal illusztrálva.

A kötet szerkesztői igyekeztek felkínálni a terjedelmes anyag összehasonlító olvasásának lehetőségét: az összes épület kortárs képanyagát egyetlen fényképész készítette és az eredeti tervrajzokat azonos léptékben rajzolták újra.

Kilenc tematikus fejezetben a várszínházaktól a legújabb kísérletekig követi végig az építőművészet történetének e sajátos ágát, egyaránt kiemelve a nemzeti jellegzetességeket és a közös hatásokat (külön fejezetben tekinthetjük végig például az osztrák Fellner & Helmer iroda országokon átívelő tevékenységét).

Zagreb_Croatian_National_TheaterHorvát Nemzeti Színház, Zágráb, 1895, Fellner & Helmer (forrás: google.hu)

Szabó Attila, az OSZMI munkatársa, a kötet egyik szerkesztője elmondta, hogy a könyv a pénteki eseményt követően kerül a magyarországi boltokba, nemzetközi bemutatóját pedig a nyáron tartották a prágai szcenográfiai quadriennálén. A kötetben szereplő magyarországi színházakról szóló szövegeket és a történeti bevezetőt a tavaly elhunyt Vargha Mihály építészkritikus, az építészfórum.hu szakportál alapítója és főszerkesztője, a magyar építészeti közélet meghatározó alakja írta, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szerkesztésében, az ott végzett kutatómunka eredményeit összegezve.
Mint Szabó Attila elárulta, a magyarországi bemutatóval azért vártak, mert szerették volna összekötni a Vargha Mihály életművéből válogatást adó, Tényvisszaverődések című kötet megjelenésével, így a két művet a pénteki eseményen együtt ismerheti meg a közönség.
Tájékoztatása szerint a közép-európai színházépítészetet bemutató kötetben - amelynek tematikus fejezeteihez minden országból egy-két színházat választottak - 11 magyarországi színház szerepel, köztük a Nemzeti Színház, a Várszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, az Örkény Színház, az Új Színház, a Győri Nemzeti Színház és a Bárka Színház, a mellékletben pedig tervpályázatok is megtalálhatók.
A könyv magyar nyelvű változatának megjelentetésére egyelőre nincs forrás. A Theatre Architecture in Central Europe (Színházépítészet Közép-Európában) elnevezésű hároméves nemzetközi projekt honlapja, a www.theatre-architecture.eu azonban magyarul is elérhető, és az ott kialakított - a könyvhöz hasonló anyagokat, információkat tartalmazó - adatbázisban szereplő magyar színházakról szóló anyagok is olvashatók magyarul.

süti beállítások módosítása