Új vezetés, új utakon a Bartók színházban

Új vezetéssel és számos beígért változással indította a 2011/12-es kőszínházi évadot a dunaújvárosi Bartók Színház. Az elképzelések egy részével már a közönség is találkozhatott. Az fmh.hu cikkét szemléztük

Január 22-én, a magyar kultúra napján debütál majd a dunaújvárosi Bartók Színház legújabb bemutatója, a Nero. Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regényének színházi adaptációját a rendezéssel már korábban is kacérkodó fiatal színész, Csadi Zoltán rendezi.

Az új év első házi produkciója is jelzi, hogy 2011-ben jelentős változások zajlottak le a teátrum életében. A Knódel Mária igazgató és Smuk Imre művészeti igazgató fémjelezte korszak után Borsós Beáta vette át a színház igazgatását. A városi közgyűlés és a pályázatokat minősítő bizottság véleménye ezúttal egybeesett. Az utódlás kérdését házon belül sikerült megoldani, hiszen Borsós Beáta már több évtizede dolgozik a színház kötelékében, az igazgatói posztra kiírt pályázatát Knódel Mária is segítette. Az új igazgató székfoglaló interjújában kiemelte, hogy 180 fokos fordulat ugyan nem várható, ám jelentős változásokra lehet számítani. Ennek egyik legfőbb garanciája az új művészeti vezető személye volt. Dobák Lívia dramaturg munkába állásának kezdetén elmondta: pezsgő színházi műhelyt szeretne faragni az országos színtéren talán még kevésbé ismert Bartók Színházból.
- Ki kell vinni a színházat a városba. Erre számos lehetőség van az iskolaszínháztól kezdve a vacsoraszínházig, de mi is találhatunk új helyszíneket itt, a városban. Nyilván ez számos technikai, logisztikai kérdést vet fel, de a 21. század színjátszása már át kell, hogy lépje a színház falait, meg kell találnia a közönségét - mondta az új művészeti vezető.
hulladek

Tőkés Nikolett és Kiss Attila a Huladék c. darabban (fotó: Lázár Zsolt)

A megújulás szellemében új bérletcsomagokkal találkozhattak a színházkedvelők. A babaszínháztól kezdve a kisiskolásokon át a főiskolai hallgatókig minden korosztályt tematikus kínálat vár már a Bartókban. A kínálati oldalon történt további változás, hogy a Borsós-Dobák kettős elhatározásának megfelelően jóval nagyobb hangsúlyt kaphatnak a jövőben a kortárs magyar darabok. Ennek szellemében az ősz folyamán Zalán Tibor egy tibeti népmeséből készült mesejátékát láthatta a közönség, a fiatal kortárs drámaírók közül pedig Maros András darabjának - Hulladék - ősbemutatóját szemlézhette a nagyérdemű. A prózai tagozat színészeinek egyfajta vizsgaévad is a jelenlegi, hiszen mint Dobák Lívia, a már korábban idézett interjúban kifejtette: a kamaraszínház társulata számára átmeneti évad lesz a 2011/2012-es.  
- Mindenkinek lehetőséget kívánunk adni. A társulat tagjai különböző rendezőkkel dolgozhatnak majd, így lehetőség lesz rá, hogy több szakember is megismerje a színészeket. E tapasztalatok alapján tavaszra eldől, hogy kinek kínálunk bemutatót a következő évadra.
További változást jelentett a színház mindennapjaiban, hogy a korábban már szorgalmazott összeolvadás értelmében jóval szorosabban működik együtt a táncszínházi és a prózai tagozat.  Mindezekkel párhuzamosan az utóbbi évtizedekben már megszokott kiváló színvonalú,  nem utolsósorban közönségcsalogató vendégdarabokról sem kell lemondani.  Összefoglalva: az új esztendőben is bőven van ok jegyet váltani a dunaújvárosi Bartók nagy- és kamaratermébe egyaránt.

Forrás: fmh.hu

süti beállítások módosítása