Mi zajlik az Operettszínházban? - KERO® válaszol

Sokan távoznak az Operettből címmel jelentetett meg cikket a Blikk, majd tegnap este közzétettek egy hírt „Dagad a botrány az Operettszínházban” alcímmel, melyből az derül ki, hogy a színházban több művész is felmondott. Ezért megkerestük Kerényi Miklós Gábor főigazgatót, aki arról beszélt, hogy a megjelent hírek fele sem igaz. 

Mi történik az Operettszínházban?

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Remek a hangulat és próbálunk. Én a társulati színházban hiszek. Akik hozzánk kötődnek azokat támogatjuk, segítjük – s persze elvárjuk az összetartást… Nem sok helyen létezik nagy létszámú társulat, a Víg-, a Nemzeti- és az Operettszínház ilyen, így a nagy számok törvénye alapján teljesen természetes, hogy egy évad végén pár művész szerződést módosít vagy távozik. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: Szabó Dávid például csupán közalkalmazotti státuszát szüntette meg, de továbbra is hozzánk tartozik, Janza Kata elment a Marry Poppins castingjára a Madách Színházba, de ezzel nincs semmi gond, hiszen ugyanúgy játszik nálunk és szorosan kötődik az Operetthez. Szabó P. Szilvesztert elengedtük vendégnek, Javert lesz Miskolcon a Nyomorultakban, de szóba hozhatnám Dolhai Attilát is, aki Szolnokon játszotta a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepét, vagy Kerényi Miklós Mátét, aki Tonyt alakította a kaposvári West Side Story-ban. A vendégszereplések nem jelentenek egyet a távozással, ám én talán jogosan vagyok büszke, hogy színészeink ilyen „kapósak”, hiszen ez a befektetett közös munka sikerét igazolja.

kero

-A pletykáknak azért van alapjuk. Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra valóban felmondott?

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Ők változtattak a szerződésükön, s ezt, ha akarom, lehet felmondásként is aposztrofálni. De az vitathatatlan, hogy ők ketten nálunk lettek sikeresek. Bereczki Zoltán mostantól popkarrierjére és médiaszerepeléseire szeretne koncentrálni, nem titok, hogy ő lesz a következő Megasztár zsűritagja. Szinetár Dóra több prózai szerepet szeretne alakítani – de nem máshová szerződtek ők sem – csupán lazítottuk a kötődést, vagyis nem hozzánk egyeztetnek mindenek felett… Velük együtt távozik a színházból Ferenczi Orsolya eddigi sajtófőnökünk, aki egyben Dóráék menedzsere is – de tudtommal ő sem szerződik sehová sem állásba.

- Ez azt jelenti, hogy többé nem szerepelnek az Operettszínházban?

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Nem. Egy-egy előadásra biztos visszajönnek meghívottként. A legjobb példa erre a Gershwin-estünk, melyben jövő héten az imént említett művészek, így Bereczki Zoli és Szinetár Dóra is fellépnek. De augusztustól a maguk útját járják, és a jövő évadban biztos kevesebb szerepük lesz.

- Miért pont most változtat több színész is a szerződésén?

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Ebben nincs semmi különös. Ha arra gondolunk, hogy tavaly a Vígszínházból tíznél többen távoztak, akkor nyugodtan mondhatom, hogy két színész felmondása ugyanígy normális. A bulvárhírekben megjelent információknak kevés alapja van, szó sincs a többiek esetében munkaviszony megszűnéséről.

- Böhm György, a színház vezető dramaturgja és rendezője. Ő is felmerült a Blikk cikkében.

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Igen, Böhm Gyuri valóban elszerződik, önálló rendezői karrierre vágyik. Eddig is sokat dolgozott a MÜPA-ban, Pécsett és még sorolhatnám. Ám az Operettes darabjait megtartja, továbbra is ő felel értük, többek között A Szépség és a Szörnyeteg című, nagysikerű Disney-musicalért. Már tárgyalunk a lehetséges utódjával, akiről még nem árulhatok el részleteket.

- A táncosok közül is felmondtak néhányan…

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Természetesen, mint mindig, ez egy 350 főt foglalkoztató színház esetében nem meglepő, hiszen a táncos karrier tényleg véges, egy idő után muszáj váltaniuk. Két évvel ezelőtt nyolcan mentek el tőlünk, most csak egy-két ember változtat szakmát.

- Lát e problémát a kvázi „álompár” távozása miatt a színház jövőjében?

Kerényi Miklós Gábor – KERO®: Dehogy, ráadásul nem válunk el végleg és nem rossz szájízzel. Célunk egyébként egy újabb generáció „felnevelése” is. Nem szeretném a friss, tehetségkutató műsorok nyerteseit foglalkoztatni, inkább saját fiatal művészeinkre koncentrálunk. A következő évek újabb nagy csapata már készen áll, Vágó Zsuzsi, Vágó Bernadett, Szabó Dávid, Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, csak néhányan a tehetséges színészeink közül, akikre lehet építeni. Őket segítik a jelenlegi nagy kedvencek, Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt és Dolhai Attila. Az ő nevük garancia a sikerre, és ők továbbra is az Operettszínház társulatának szorosan vett tagjai. Közben zajlik a Veled, Uram! című Szörényi Levente rockopera próbája, melyben Janza Kata és Mészáros Árpád Zsolt mellett szerepel majd Sasvári Sándor és Feke Pál – együtt az egész fiatalokkal. Szóval az Operettszínházban robog a szekér – s a szokásos színházi problémákon kívül minden rendben.

Vass Kata / színház.hu

Böhm György jelenleg Pécsett rendezi A dzsungel könyvét. A bemutató után nyilatkozik a Színház.hu-nak.

süti beállítások módosítása