Újra látható a Norway Today - Öngyilkosjelölteknek és másoknak

Január 15.-én, a Spinoza Házba várnak mindenkit, aki már godnolt valaha az öngyilkosságra, Hogy miért? Cikkünkből kiderül.

Gondolsz, vagy gondoltál öngyilkosságra? Köztünk a helyed. Csoportunk (alt.suicide.holiday) minden tagja meg fog érteni. Eddigi sikerlistánkon 14 öngyilkosság szerepel. Itt nem fárasztanak majd ragyogó, boldog emberek. Nálunk nem tabutéma a hogyan, a kivel, a mikor. Mi nem hívunk segítséget, hogy gátoljon téged. Gyere!

 

A darabról:

Igor Bauersima 2001-ben mutatta be Norway.Today című darabját, amely még abban az évben megkapta Németországban a legjobb kortárs darab címet. Azóta több mint 20 nyelvre lefordították, és több mint 100 színház tűzte műsorára, így a Spinoza Ház is, Guary Szandra, és Kroó Balázs szereplésével.

A darab története szerint Julie és August egy öngyilkosok számára üzemeltetett chatszobában ismerkednek meg, ahol megegyeznek abban, hogy együtt vetnek véget az életüknek. A kijelölt helyszín egy 600 méter magas szikla Norvégiában. Mielőtt azonban megölné magát, a két magányos fiatal még szeretne gyorsan elszámolni rövid életével, elbúcsúzni a családtól és barátoktól, esetleg szórakozni is, ha már ez az utolsó alkalom. Minden keserűség és szomorúság mellett igazán szép ez a legutolsó nap, nagyon rövid, de olyan izgalmas, hogy azt kívánnánk, bárcsak sose lenne vége.

guaryGuary Szandra (forrás: port.hu)

Kritikus szemmel:

Úgy érezzük, egy pillanat alatt megváltozhat az elhatározásuk, hiszen még el se kezdték a személyes katasztrófák kálváriáját.  Igor Bauersima  azonban még a fanatikus lánynál is következetesebb,  aki a sziklaperemre lép, annak le is kell zuhanni,  a dramaturgia vastörvényei nem ismernek kivételt. A frappáns dialógusok, váratlan fordulatok láncolata mégis az utolsó minutáig lebegteti a kérdést, a színjáték abszolút hitelességével tetézve az izgalmakat.
A Pulzus Társulat néven, az ígéretes  Kés a tyúkban-nal bemutatkozó triumvirátus, Botos Bálint  rendezővel az élen,  ezzel bemutatóval még nehezebb, járatlan útnak vágott neki. Csak két szereplő, csak az üres hómező, félszeg mobil-kapcsolat az otthoniakkal,  meg az áhított döntési szabadság csalfa lidércfénye. A lány az erősebb, ő kezdeményezte az egészet, konok céltudatosságából nemigen enged.  Guary Szandra  találékony színészi eszkö-
zökkel keményíti meg líraibb alkatát,  mereven előre néz,  pattogóan artikulál,  még a búcsúüzenet mosolyát sem képes kipréselni magából,  nem lehet együtt érezni vele,  annyira racionális,  annyira kimódolt az elhatározása,  - annál inkább szurkolunk kisfiúsan gátlásos partnerének.  Kroó Balázs  sokszínűen rajzolja meg  az összetett karaktert,  tele van csökött érzelmekkel,  heves vággyal és tétova bizonytalansággal.  Gazdag arcjátéka, átélt lelkísége, lappangó energiái sugallják a reményt: talán még vissza lehet fordulni.
Ott állunk a szakadék peremén,  nem tudjuk,  mi lenne a megoldás: hátralépünk avagy lezuhanunk?  Egy dolog azonban biztos, ez a háromfős együttes fennmarad és még sok meglepetést tartogat számunkra! (Fehér Elephánt)

 

Január 15. vasárnap 19 óra

Spinoza Ház, 1074 Budapest, Dob u. 15.

 

Julie: Guary Szandra
August: Kroó Balázs

Írta: Igor Bauersima
Dramaturg: Adorjáni Panna e.h (Kolozsvár)
Rendezte: Botos Bálint e.h. (Kolozsváron)
Videó: Csibi László e.h. (Kolozsvár), Botos Bálint e.h.
Jelmez: Rákossy Renáta

 

Jegyár: 2000,- Ft

süti beállítások módosítása