Virágzik a színházturizmus

A szatmári és váradi színháznak sok magyarországi bérletese is van, de Arad és Temesvár is rendszeresen fogad anyaországi nézőket, több határ menti kisebb magyar településhez közelebb esnek ugyanis ezek a romániai intézmények, mint bármelyik magyarországi teátrum. A régiók között ugyanakkor a színházi együttműködés is egyre jobb, rendszeresek a vendégjátékok - számolt be a Krónika.

Sok határ menti magyar településről érkeznek nézők a partiumi vagy bánsági magyar színházak előadásaira, sok esetben közelebb esnek ugyanis hozzájuk, mint a legközelebbi magyar teátrum. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásait 100–200 magyarországi néző látogatja rendszeresen, akik közül 70–80-an bérletet is váltanak. „Két éve hirdettük meg először a Szép Ernő-bérletet, melyet többek között a magyarországi közönségnek szántunk, ugyanakkor ezt kínáljuk a megye távolabbi településein, például Tasnádon is – nyilatkozta Stier Péter megbízott vezérigazgató. – Azért döntöttünk az új bérlet bevezetése mellett, mert láttuk, hogy van igény erre, ami nem is csoda, hiszen a határ túloldalán fekvő települések lakói számára a szatmári színház sokkal közelebb van, mint például a nyíregyházi.”

A nagyváradi teátrumnak mintegy 100–120 magyarországi bérletese van ebben az évadban – mondta el Sorbán Attila, a Szigligeti Színház sajtóreferense. Mint kifejtette, a nemrég önállósult váradi magyar színháznak fontos céljai közé tartozik az anyaországi társulatokkal, illetve a közönséggel való jó kapcsolat fenntartása, ezért azt szeretné, ha a jövőben ennél többen vásárolnának bérletet a határ túloldaláról. A legtöbben Nyíregyházáról jönnek, de sokan járnak Váradra Berettyóújfaluból és más határ közeli városokból is.
A Szigligeti Színház tartja a kapcsolatot a határ menti magyar önkormányzatokkal, amelyek gyakran autóbuszt bocsátanak a partiumi város színházába utazó közönségnek. Jó hír, hogy a magyarországi színházak nem viszonyulnak negatívan ahhoz, hogy Várad egy-egy előadás erejéig „elcsábítja” a közönségüket: nagyon jó a kapcsolat a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal, amelynek igazgató-főrendezője, Tasnádi Csaba már két előadást is színre vitt Váradon, legutóbb épp a szilveszterkor bemutatott Mágnás Miskát. Sorbán Attila azt reméli, hogy bár valószínű, hogy egyelőre a tavaly nyáron átadott, teljesen restaurált, impozáns színházépület vonzereje is sokat nyom a latban, az újdonság varázsának elmúltával remélhetőleg megmarad az előadások iránti érdeklődés.
kvartett

Kvartett. A szegedi és aradi koprodukcióban készült előadás több díjat nyert

temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásait körülbelül százötvenen nézik meg Magyarországról – számolt be Katona Mihálysajtóreferens. „A szám önmagában nem jelent semmit, hiszen a társulat gyakran lép fel Magyarországon, így sokkal több magyarországi néző tekintheti meg előadásainkat. Legközelebb például január–február folyamán öt produkciónk vendégszerepel Budapesten” – fogalmazott.

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti igazgatója lapunk megkeresésére elmondta: nagyon jó kapcsolataik vannak magyarországi színházakkal, rendszeresen fogadják ezek vendégelőadásait. „A legjobb kapcsolatunk a szegedi MASZK Egyesülettel van, a velük koprodukcióban színre vitt Heiner Müller-darab, a Kvartett már több rangos fesztiváldíjat nyert” – fejtette ki Tapasztó, megemlítve, hogy legutóbb Piteşti-ben a Nemzetközi Davila-Interfest Stúdiószínházi Fesztiválon az Interkulturális párbeszéd díját nyerték el a produkcióval.

 

A teljes cikket itt olvashatják:

www.kronika.ro

süti beállítások módosítása