Újra műsoron: Egy bolond százat csinál Miskolcon

„Mihez kezdjen két barát, ha kirúgták az állásából? Hát, erre sok recept van, íme egy jó ötlet: Ha az egyik szerencsétlenül járt történetesen főpincér, a másik meg karmester, akkor az a legjobb, ha mindketten beülnek vendégként ugyanabba a mulatóba, ahol mind ez idáig dolgoztak.

Röviden az Egy bolond százat csinál című zenés bolondságról

A híres mulatóból, mely a csodás francia riviérán üzemel, kirúgják Dömötört, a pincért, és barátját, Rudit, a karmestert. A két férfi bosszút esküszik, majd nem sokkal később visszatér. Dömötör Suarez gróf, a híres oroszlánvadász képében, a zenész meg egy ismert halbiológus hasonmásaként. Érkezik két csinos amerikai lány is, akik pedig milliomoscsemetéknek adják ki magukat, hogy könnyebben tudjanak férjet fogni. A két férfi és a két lány természetesen találkozik, és ezzel a bonyodalmak csak még tovább fokozódnak...

Szüle Mihály, az Amerikát is megjárt író elsősorban színházalapítóként ismert. A ő nevéhez fűződik a New York-i Hungarian Operetta Company és a budapesti Nagymező utcai Vidám Színpad megalapítása is.

Az Egy bolond százat csinál bemutatója 1939-ben, a mai Madách Színház helyén álló Royal Színházban volt, a főszerepet (akárcsak később a filmben) Latabár Kálmán játszotta; és olyan nagy siker volt, hogy 275 előadást élt meg. 2006-ban Gáspár Sándorral és Oroszlán Szonjával a főszerepben megszületett a hajdani sikerfilm remake-je is. Ezúttal a Miskolci Nemzeti Színházban (a Kamaraszínházban) látható a zenés darab.

egy_bolond_1Fotó: Bócsi Krisztián

Habkönnyű

Tasnádi Csaba rendező gondolatai:

„Mihez kezdjen két barát, ha kirúgták az állásából? Hát, erre sok recept van, íme egy jó ötlet: Ha az egyik szerencsétlenül járt történetesen főpincér, a másik meg karmester, akkor az a legjobb, ha mindketten beülnek vendégként ugyanabba a mulatóba, ahol mind ez idáig dolgoztak. Dömötör, a főpincér még álszakállat is ragaszt. A bonyodalom valójában ott kezdődik, amikor kiderül, hogy a helyes kis szakállal megszólalásig hasonlít Rod-Igor Szu-Azerew grófra, a világhírű oroszlánvadászra..." Tasnádi Csaba rendező szerint egy tévéújság ajánlójában ennyit olvashatunk a sztoriról. És nem is kell többet tudnunk ennél... Az Egy bolond százat csinál egy aranyos történet, amely a mese szintjén bájosan hiteles. Azon pedig mindig jókat derülünk, ha a hasonlóság miatt embereket összecserélnek – akár Shakespeare, akár Feydeau, akár az Egy bolondot író Szüle Mihály tolla alól szaladnak elő a figurák, helyzetek... A néző pedig, aki elejétől fogva tudja, hogy miben rejlik a „titok", a beavatottak jóleső bennfentességével „páholyból" nevetheti végig az előadást. Mit tehet a rendező, ha klasszikus vígjátékot rendez? Próbáljon csavarni egyet a sztorin, aktualizáljon? Mindent lehet. De! Az Egy bolond... a tökéletes példa arra, hogy ez felesleges. Maradunk – akárcsak a filmben – az 1930-as években.

Előadások: Január 6., január 17., január 18.

egy_bolond_2

Fotó: Bócsi Krisztián
Szüle Mihály – Walter László - Harmath Imre
:

EGY BOLOND SZÁZAT CSINÁL

zenés bolondság két részben

Suarez Rodrigó Félix gróf;

Dömötör, főpincér

VIDA PÉTER

Rudi, jazzkarmester

MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS

Betty

JANCSÓ DÓRA

Elly amerikai lányok

SZŰCS KINGA

PAP LÍVIA

Jean, főlakáj

MOLNÁR ERIK

Lulu

RAMOCSA EMESE

Orvos-Rendőrtiszt

HOMONAI ISTVÁN

Bankár

KINCSES KÁROLY

Marie

PÉVA IBOLYA

Lokáltulajdonos - I. Rendőr

SOMLÓ ISTVÁN

Sofőr

LICHTENSTEIN PÁL

Intéző - I. Ápoló

O. SZABÓ SOMA

Pincér- II. Ápoló - II. Rendőr

KRISTON SZABOLCS

Közreműködnek

a Szemere Bertalan Szakközépiskola Táncművészeti szakos végzős növendékei

Dramaturg: JELI VIKTÓRIA

Díszlettervező: ZÖLDY Z GERGELY

Jelmeztervező: VARJAS ZSÓFI

Koreográfus: KRÁMER GYÖRGY Harangozó-díjas

Színpadmester: SZOBONYA FERDINÁND

Ügyelő: LICHTENSTEIN PÁL

Súgó: BALÁZS ÉVA

Rendezőasszisztens:KRISTON SZABOLCS

Rendező:

TASNÁDI CSABA

Jászai-díjas

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása