Felújítják az életveszélyes nagykárolyi színházat

Nyolcmillió eurót nyert Nagykároly felújításra, ebből helyreállítják többi közt a színházat is, melyet három éve zártak be.

Visszaállítják eredeti állapotába az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült nagykárolyi színházat. A 1907-ben létesített szecessziós épületet a kommunizmus alatt szinte teljesen átépítették, így elvesztette eredeti varázsát. Azóta annyira tönkrement, hogy három éve közveszélyesnek nyilvánították és bezárták – hangzott el a Duna Televízió Híradójában.

Nagykárolyban az 1700-as évek közepére nyúlik vissza a színjátszás, még Arany János is játszott itt. A Károlyi-grófok is hűséges támogatói voltak a teátrumnak. 1907-ben felépítették a nagykárolyi színházat, addig szabadtéren tartották az előadásokat. A patinás épület 250 személy fogadására volt alkalmas, 26 páholy ékesítette.

nagykarolyi

A felszereltségéről annyit tudunk, hogy kezdetben elég kezdetleges volt, majd az akkori színházigazgató kapcsolatai révén sikerült egy régi budapesti színház eszközeit megvásárolni – mondta a műsorban Hágó Nándor, nagykárolyi helytörténész.

Ritkaságnak számított abban az időben a forgó színpad is, amit a kommunizmus idején bebetonoztak. Hajdanán egy hatalmas csillár ékesítette a színháztermet, azonban a felújítás során nyoma veszett.

1960-as évek után nagyon sokat rongáltak az épületben, módosítottak, páholyokat bontottak. Három éve döntöttünk úgy, hogy be kell zárni az intézményt, mert az már veszélyesnek tűnt ahhoz, hogy lebonyolítsunk egy előadást – nyilatkozta Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője.

A színház bezárása óta a nagyobb rendezvények szervezése is gondot okozott a városnak - most úgy tűnik, a műemlék megmenekül az enyészettől.

Nyolcmillió eurót nyert a város felújításra, ebből a színházban is, és a kultúrházban is úgymond visszaépítjük azokat a dolgokat, amelyet mások egy felújítás során elrontottak – tette hozzá Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

Az építkezés tavasszal kezdődik, a polgármester abban bízik, hogy két év múlva ismét úgy fog kinézni a nagykárolyi színház, ahogyan a monarchia idején.

Forrás: szatmar.ro

süti beállítások módosítása