22 külföldi alkotó áll ki a Trafó mellett

Civil kezdeményezésként indult el a Trafó történetét, a nézők élményeit elmesélő, és a mindenkori stáb munkáját bemutató blog, A mi Trafónk, amelyre már csaknem 30 írás érkezett olyan ismert művészektől, mint Dés András, Monori Lili vagy Gyabronka József, és eredetileg erre a fórumra szánta a Színhaz.hu-n megjelent írását Mundruczó Kornél is. Ezt követően 22 külföldi művész és művészeti menedzser közös levele érkezett a blog szerkesztőihez, akik azt eljuttatták szerkesztőségünkhöz.

trafo

A levél aláírói között olyan ismert alkotókat találni, mint Tim Etchells, a Forced Entertainment művészeti vezetője, Annemie Vanackere, a berlini Haus am Ufer újonnan kinevezett művészeti igazgatója, valamint Thomas Walgrave, a lisszaboni Alkantara fesztivál vezetője, és az egész rotterdami Wunderbaum társulat. Emellett olyan külföldön élő és alkotó magyar művészek is aláírták a nyilatkozatot, mint Káldor Edit és Ardai Petra rendezők. A levelet alább közöljük:

 

„Mi és kollégáink az európai kortárs színház és tánc területéről aggódva figyeljük a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza körüli eseményeket. A Trafót Európa-szerte sőt annak határain túl is ismerik, elismerik a magyar és külföldi művészek magas színvonalú munkájának bemutatásáért. A Trafó Kortárs Művészetek Háza hosszú évek óta feladatának tartja azt, hogy napjaink legkülönlegesebb és leginnovatívabb, műveit bemutassa a magyar közönségnek. Kulcsszerepet játszik a magyar független művészek és társulatok munkáinak külföldi programszervezők számára történő eljuttatásában és promotálásában.

A Trafó nem csak Magyarországon, de Kelet-Közép Európában is egyedülálló intézménnyé vált köszönhetően multidiszciplináris karakterének, konzekvens, kifinomult és merész műsortervének illetve a külföldi partnereivel ápolt szoros kapcsolatainak. A Trafó Kortárs Művészetek Háza sok éve szerves és aktív tagja a nemzetközi művészeti szcénának és biztos helyet szerzett Budapest számára az európai kortárs művészet térképén.

Az a nemzetközi elismerés, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Háza kivívott magának, a jelenlegi igazgató, Szabó György és csapata megalapozott döntéseinek és szakmai tapasztalatának eredménye.

A budapesti kortárs művészeti központ magas szintű működésének kulcsa: a kortárs előadóművészet nemzetközi tendenciáinak pontos ismerete,a szakmai felkészültség, a világos koncepció. Szabó Györgyöt rendszeresen invitálják  Melbourne-től New York-ig, hogy megossza tapasztalatát külföldi kollégáival és a közönséggel.

A Trafó jelenlegi multidiszciplináris profilja a nemzetközi menedzsment területén birtokolt tapasztalatból, a koprodukciók életre hívása során szerzett tudásból és a kortárs színház- és táncművészet és zene területére való rálátásukból származik, mely tudást Szabó és kollégái a munkának szentelt hosszú évek során szereztek meg. Enélkül a speciális szaktudás nélkül a Trafó képtelen lenne megőrizni jelenlegi profilját.”

 

Edit Kaldor, alkotóművész, Amsterdam

Petra Ardai és Luc van Loo, a tg. Space művészeti vezetői, Amsterdam

Andrea Bozic, koreográfus és Julia Willms, vizuális művész, Amsterdam

Dries Verhoeven, alkotóművész, Amsterdam

Olga de Soto, koreográfus, tánckutató, Brussels

Annemie Vanackere, a Rotterdamse Schouwburg egykori, a Theater Hebbel am Ufer, Berlin jövőbeli művészeti igazgatója

Tim Etchells, író, rendező, a Forced Entertainment, Sheffield, U.K. művészeti vezetője

Mark Deputter, a Teatro Maria Matos, Lisbon művészeti vezetője

Rainer Hofmann, a Huis/Festival a/d Werf, Utrecht, NL művészeti vezetője

Barbara van Lindt, a Dasarts (Master of Theatre), Amsterdam ügyvezetője

Anja Krans, a Theater Instituut Nederland, Amsterdam nemzetközi programjának szervezője

Thomas Walgrave, az Alkantara Festival, Lisbon művészeti vezetője

Barbara Raes, az Art Centre Vooruit, Ghent, Belgium művészeti vezetője

Veronica Kaup-Hasler, a Steirischer Herbst, Graz igazgatója

Klaus Ludwig és Karen Joosten a Caravan Productions, Brussels művészeti vezetői

Nan van Houte, Theater Instituut Nederland, Amsterdam programigazgatója

Ivana Muller, koreográfus, Paris

a Wunderbaum színházi társulat tagjai, Rotterdam (Maartje van Doodewaard, Eva van den Hove, Josine Gilissen, Walter Bart, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maarten van Otterdijk)

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK