Bodó Viktor újra Grazban rendezett

Január 14-én mutatta be a Szputnyik Hajózási Társaság és a grazi Schauspielhaus legújabb közös előadását, a Szentivánéji álom című produkciót. Bodó Viktor rendező hatodik alkalommal, a Szputnyik színészei pedig harmadszorra tértek vissza Grazba dolgozni. A társulat itthon a Majdnem című előadással készül.

A Szentivánéji álomról

A Shakespeare-darabot 2008-ban már bemutatta a társulat, akkor egy nyári alkotótábort követően Zsámbékon volt látható az előadás. A grazi munka a zsámbéki előzményektől független, attól teljesen eltérő: igazi nagyszínpadi produkció, amelyben az osztrák és német alkotók mellett számos magyar művész is dolgozott. A jelmezeket Nagy Fruzsina készítette, az effekteket Keresztes Gábor, a világítástervező pedig Bányai Tamás volt. A magyar színészek (Fábián Gábor, Jankovics Péter, Lajos András, Szabó Zoltán) a mesterembereket, vagyis ebben a rendezői felfogásban a vendégmunkásokat játszák.


Részlet a darabból

Vinkli: Le van írva az oroszlán szerepe? Nagyon kérem, ha igen, adja ide, mert a tanulásban lassú vagyok.

Tetőfi: Nyugodtan improvizálhat, mert az egész csak csupa bőgés.

Tompor: Hadd játsszam az oroszlánt is én! Úgy fogok bőgni, hogy mindenkinek megmelengeti a szívét, ha hallja. Úgy fogok bőgni, hogy a herceg kérlelni fog: “Bőgjön még! Bőgjön még!”

Tetőfi: Aztán ha túl ijesztően csinálja, még úgy megijeszti a hercegnét és a hölgyeket, hogy elkezdenek sikítozni; az elég lesz ahhoz, hogy mindnyájunkat fölakasszanak.

MIND: Akkor fölakasztanak, annyi szent.

Tompor: Az már igaz, barátaim, hogy ha a hölgyek a nagy ijedtségtől eszüket vesztik, a végén még eszetlenségükben fölakasztatnak minket. De én majd megrafinálom a hangom, olyan diszkreditáltan fogok bőgni, mint a szopós galamb. Úgy fogok itten bőgni, mintha fülemüle szólna.

Már készül a Majdnem című előadás Cukor Balázs rendezésében

Az előadás Samuel Beckett Godot-ra várva című műve alapján készül. Bizonytalanság, kiszolgáltatottság, zavarodottság, önirónia. A történet Budapesten játszódik egy belvárosi lakásban. Szereplői harminc év körüli fiatalok, akik várnak. Hogy pontosan mire, ők maguk sem tudják, talán csak arra, hogy valahogy jobb legyen.

Vagy majdnem.