Görög László Sári bírót rendezett Komáromban

Móricz Zsigmond Sári bíró című vígjátékát állította színre Görög László, rendező. Móricz színművét még tavasszal tűzte műsorára a Komáromi Jókai Színház, akkor még senki nem gondolta, hogy az előadás január végén ilyen aktualitással bír majd Szlovákiában, hiszen választásokra készül az ország – ahogy Móricz szereplői is.

A nyírségi faluban, ahol a Sári bíró története játszódik, már 33 éve viseli a bírói süveget a jelenlegi bíró – és a felesége Sári, mert a falusiak számára egyértelmű, hogy az asszony mozgatja a szálakat, tartja kézben a dolgokat. 33 év után most először jelentkezik ellenjelölt, úgyhogy nagy a tét. Vajon sikerül-e megtartania Sári bírónénak a pozíciót, vagy át kell adni a stafétát? S ha át kell adni, vajon valódi változás történik-e, vagy csak másképp fogják hívni a bírónét? - többek között erről is szól a pénteken, január 27-én bemutatásra kerülő előadás, melynek díszletét Cziegler Balázs, jelmezeit Gadus Erika tervezte. Az előadásban elhangzó gúnydal zeneszerzője Darvas Ferenc.

Drfi_Mtys_Varsnyi_Mari_Foto_Dmtr_EdeDráfi Mátyás, Varsányi Mari (Fotó: Dömötör Ede)

Az előadás címszereplője Dráfi Mátyás, a női főszereplő Varsányi Mari – aki ezzel a szereppel búcsúzik a Komáromi Jókai Színház társulatától (a művésznő úgy döntött, 2013. január 1-től nyugdíjaztatja magát). További szerepekben: Bárdos Judit – a pozsonyi Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatója, Szabó Viktor végzős egyetemi hallgató (szeptembertől tagja a Jókai társulatának), Horányi László, Majorfalvi Bálint, Molnár Xénia, Mokos Attila, Ropog József, Bernáth Tamás, Bandor Éva, Holocsy Krisztina, Fabó Tibor, Németh István, Olasz István, Nagy László és Erdélyi Zoltán.