Lábán Rudolf-díj 2012 - Itt a jelöltek listája

 

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta az idei jelöltek listáját! A 2011-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat ebben az évben 2012. március 21-én adják át.

A szakmai díjról

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi színház díját.

Laban_Rudolf_dij

Az elsőről

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.

2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. Tavaly, 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át a díjazottaknak.

A zsűri tagjai:

Artner Szilvia Sisso – újságíró, kritikus

Fuchs Lívia – tánctörténész, tánckritikus

Halász Tamás – kritikus, muzeológus

Koren Zsolt – újságíró, szerkesztő

Králl Csaba – tánckritikus

Kutszegi Csaba – szerkesztő, tánckritikus

Péter Márta – tánckritikus

Rényi András – esztéta

Százados László – művészettörténész

A Lábán Rudolf-díj átadására idén

2012. március 21-én, szerdán 11:00-kor kerül sor a Tranzit Art Caféban.

A díjátadó műsorvezetője Winkler Nóra.

A díjakat Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adja át.

A díj nomináltjai 2012-ben (7 produkció):

Basse Danse
Hodworks
Koreográfus:
Hód Adrienn
Előadók:
Cuhorka Emese, Garai Júlia, Marco Torrice, Molnár Csaba

Drakula
Koreográfus:
Fehér Ferenc
Előadók:
Egyed Bea, Fehér Ferenc, Szitás Balázs

Felületi kötődés
Budapest Tánciskola
Alkotók-előadók:
Bakó Tamás, Biczók Anna, Fülöp László, Mészöly Andrea,
Vadas Zsófia Tamara, Varga Viktória

Mélykék
Koreográfus-előadó:
Rózsavölgyi Zsuzsa

Ördöglakat - fiúk
Budapest Tánciskola
Koreográfus:
Petrovics Sándor
Előadók:
Andrási Attila, Arnaud Blondel, Bot Ádám,
Koska Levente, Molnár Dani, Medveczky Balázs,
Petrovics Sándor, Szilágyi Krisztián

Tame Game
BLOOM! dance collective
Alkotó-előadók:
Molnár Csaba, Moreno Solinas, Igor Urzelai

Vis-A-vis
Koreográfus-előadó:
Réti Anna

 

A 2011-es év legjobbnak ítélt táncműveinek listáját a kuratórium a díj www.kultura.hu/labandij

link alatt elérhető weboldalán hozta nyilvánosságra, a laudációk szintén a portálon olvashatók majd.

süti beállítások módosítása