Valahol Európában - Szatmári vendégjáték Nagyváradon

Minden idők egyik legsikeresebb magyar zenés játékát, Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című musicaljét mutatja be Nagyváradon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A szövegkönyv alapjául Radványi Géza és Balázs Béla azonos című, 1947-ben készült, világsikert aratott filmje szolgált. Az előadást március 22-én, csütörtökön 18 órától mutatja be a szatmári társulat a Szigligeti Színházban.

A darabról

A Valahol Európában a második világégés végén játszódik, és olyan elhagyatott lurkók csapatával találkozhatunk benne, amely az utcákon kóborol, fosztogat, ennivalót keres. Csavargó suhancok ők, akiknek semmijük sincs, és sokuknak nem is volt soha. A bandába verődött gyerekek egy romos kastélyban találnak menedéket, ahol a híres karmester, Simon Péter is él. Először fel akarják akasztani, mivel „felnőtt”, tehát „ellenséget” látnak benne, ám a zenész és a gyerekek között hamarosan barátság szövődik, amelyben Simon Péter emberi tulajdonságain túl, a zene varázsának is kiemelkedő szerepe van. Amikor az ellenük hergelt falusiak az Egyenruhás vezetésével megtámadják a kastélyt, együtt védik meg a várat, és közösen harcolnak a fogságba esett gyerekek kiszabadításáért. A karmester az ódon kastélyt hivatalosan is a gyermekek otthonává teszi: számkivetettek találnak így egymásra, küzdenek a túlélésért, a fennmaradásért, és kapnak esélyt a felnőtté válásra. Elszánt küzdelmük az emberben mélyen élő, örök humánumot szólaltatja meg.

Az egész estés családi musical zenéje, szövege, látványának ereje felkavaró, mondanivalója pedig azt a reményt is megfogalmazza, hogy egykor talán születhet olyan Európa, amelyben érdemes gyereknek lenni, és felnőtté válni is megéri.

valahol1forrás: Harag György Társulat

A rendező az előadásról

Balogh Attila, az előadás rendezője a műben rejlő általános érvényű igazságot kutatja, amikor a történelmi utalások helyett az örökérvényű üzenetet helyezi előtérbe. „Teljes mértékben hű akarok maradni a mű szellemiségéhez, ellenben, ami a koncepciót illeti, a mai, aktuális színházi hagyományokat is érvényesíteni szeretném, mivel a darab képes arra, hogy a mai színházi formák és kifejezésmódok alkalmazásával is tökéletesen működjék. Nem szeretném előtérbe helyezni a történelmi hátteret, illetve csak arra koncentrálni, hogy annak a kornak a problematikáját boncolgassam, hanem engem a hús-vér szereplők belső igazsága érdekel, hogy a darabon belüli adott helyzetben hogyan reagálnak. Azt szeretném elérni, hogy a szereplők igazságai a mű szellemiségén keresztül kivetítve minden korra érvényesülhessenek” – vallja a rendező.

Az előadásra jegyeket a színház péntzárában lehet váltani keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt. Online jegyvásárlásra is van lehetőség a színház honlapján, a www.szigligeti.ro-n, a Játékrend menüpontban.

süti beállítások módosítása