A 2. REFLEX 1. napja - Elkezdődött a fesztivál

"A REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálé kezdőnapján köszöntöm önöket és örömmel újságolhatom, hogy az a jelentős érdeklődés, amely rendezvényünk első kiadását kísérte, a másodikra is jellemző: a bérletek már az árusítás első három napján elkeltek, jelen pillanatban pedig csak két előadásra van még néhány üres hely" – mondta Bocsárdi László fesztiváligazgató a Biennálé nyitónapi sajtótájékoztatóján, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban pénteken.

A második REFLEX első napján Németh Ilona és Jaro Varga kiállításának megnyitójára került még sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, utána pedig a világhírű Balanescu Quartet koncertezett 20 órakor a Tamási Áron Színház nagytermében.

A fesztiváligazgató a sajtónak arról is beszámolt, hogy a stúdió előadások iránt is rengetegen érdeklődtek, ennek hátulütőjeként, a helyszűke miatt a sepsiszentgyörgyi nézők közül sokan nem válthattak jegyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház Andrei Șerban rendezte Hedda Gabler című előadására. Ennek a nézői igénynek a kielégítésére április és május folyamán a Tamási Áron Színház autóbuszokat biztosít Kolozsvárra, hogy a sepsiszentgyörgyi érdeklődők megnézhessék az előadást – mondta Bocsárdi László.

img_7082_Reflex_sajtotaj_fotoHenningJanos_1

Szép számban vesz részt a fesztiválon a hazai és a magyarországi színházi szakma, valamint több erdélyi városból érkező és külföldi színház szakos egyetemi hallgató. Ők a fesztivál számos kísérőrendezvényének aktív résztvevői: a szakírók, kritikusos közönségtalálkozókat vezetnek, az egyetemi hallgatók pedig a fesztivál honlapján is elérhető háromnyelvű blogot írják, szerkesztik. Ez utóbbi szaktevékenység vezetője Bodó A. Ottó dramaturg elmondta: a külföldi és hazai diákok a szakmai gyakorlat és kapcsolati háló bővítése mellett a Biennálé népszerűsítésében is jelentős szerepet töltenek be.

„A rendezvény különböző helyszíneit megpróbáltuk a fesztivál számára alkalmassá tenni, az újonnan felépült stúdióba például színpadtechnikai felszerelést hoztunk. Fesztiválbüfét is berendeztünk és van fesztiválklub is, ez utóbbi a szakmai beszélgetések után bulik helyszíne lesz a következő két hétben" – számolt be az előkészületekről Bocsárdi László fesztiváligazgató, aki újságírói kérdésre azt is elmondta: a külhoni társulatok számára előkészített ajándékcsomagban Háromszéket népszerűsítő kiadvány és helyi termék is lesz.

img_7088_Reflex_sajtotaj_fotoHenningJanos_1

Csog Éva, a MOL Románia szóvivője a sajtótájékoztatón a főtámogató pozitív társadalmi hatást megcélzó saját pályázatairól, illetve a rangos kulturális és sportesemények támogatásának céljáról beszélt. „Azért tartottuk fontosnak második alkalommal is a REFLEX fesztivál támogatását, mert a rendezvény több különböző réteget szólít meg. Helyi közönsége mellett a szélesebb régióból is vonzza az érdeklődőket, és ezáltal pozitív hatást gyakorol a helyi szolgáltatások fejlődésére" – mondta el a MOL Románia szóvivője, továbbá hozzátette: az általa képviselt olajipari vállalat támogatáspolitikája tekintetében fontos, hogy a REFLEX 2 a fiatal színházi szakemberek számára is biztosít fejlődési lehetőséget.

„A rendezvény anyagi támogatásán túl Kovászna Megye Tanácsa számára stratégiai fontosságú a REFLEX fesztivál és a hasonló rangos rendezvények iránti nyitás, amely által Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővarosává válhat" – mondta Demeter János, az intézmény alelnöke, aki gratulált Bocsárdi Lászlónak és a fesztiválszervező csapatnak, a nézőknek pedig „tartalmas színházi esteket" kívánt.

Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsának képviselője, Czimbalmos Kozma Csaba városmenedzser szerint a Biennáléhoz hasonló jelentős események csupán egy olyan vidéken bontakozhatnak ki, amelynek színes kulturális élete van. „Büszkék lehetünk erre a rendezvényre, Sepsiszentgyörgy városának vezetése nevében is köszönöm a kifejtett munkát" – mondta a sajtótájékoztatón a városmenedzser.

500 vendégelőadóval és háttérmunkással, 4000 nézővel, szélesebb körben pedig 7000 érintettel számol a fesztivál – foglalta össze a rendezvény becsült sarokszámait Pál Attila fesztivál koordinátor, aki továbbá azt is hozzátette: a Bástya vendéglőben berendezett fesztiválklub esti találkozói nemcsak a színházkedvelőket vonzzák, jó lehetőséget jelentenek az alkalmi nézők számára is, hogy kedvet kapjanak a színházhoz.

fotók: Henning János

tartalmi partner: Reflex Fesztivál

süti beállítások módosítása