Újraindulhat egy ókori görög színház

Restaurálják az ókori déloszi színházat - jelentette be a görög kulturális és idegenforgalmi minisztériumhoz tartozó központi régészeti tanács.

A Kükládok szigetcsoporthoz tartozó aprócska, 5 kilométer hosszú és 1 kilométer széles Déloszt szent helyként tartották számon még mielőtt a görög mitológia oda helyezte volna Apollón és Artemisz szülőhelyét. A sziget a Kr.e. 478-ban alapított déloszi szövetség tagjainak találkozóhelye volt.

A déloszi színház azon kevés ókori teátrumok közé tartozott, amelyet teljes egészében márványból építették. A munkálatok Kr.e. 314-ben kezdődtek és Kr.e. 250 táján értek végett, a színház 6500 néző befogadására volt alkalmas. Az előadások Kr.e. 88 után szűntek meg, amikor Mithridatész pontoszi király kifosztotta a szigetet.

delos-theaterforrás: images.google.com

A helyreállítási terveket Konsztantinosz Zampasz mérnök ismertette, aki szerint mindenekelőtt katalogizálják és egybegyűjtik a szerteszét heverő építészeti elemeket, majd elvégzik a szükséges állagmegóvási munkálatokat. A végső cél helyreállítani a színházat eredeti szépségében.

A munkálatok összköltségét 1,5 millió euróra - mintegy 435 millió forintra - becsülik. A központi régészeti tanács reményei szerint a Déloszt évente felkereső sok ezer turista a színházat is beiktatja programjába. Nem kizárt, hogy a helyreállítás után kisebb, legfeljebb 200 nézőt befogadó rendezvényeket is tartanak a teátrumban. Mint Konsztantinosz Zampasz kiemelte, a munkálatok során nem használnak fel új márványt.

forrás: hvg.hu

süti beállítások módosítása