A Kamaraszínház még mindig nem kapott pénzt

Továbbra sem kapták meg fizetésüket a Budapesti Kamaraszínház dolgozói. A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szóvivője kedden az MTI-nek elmondta, hogy az érintett miniszterek jóváhagyására várnak, amint azt beszerezték, a lehető leggyorsabban átutalják a színháznak megítélt támogatást.

A Budapesti Kamaraszínházat működtető, százszázalékos állami tulajdonban lévő cég végelszámolással történő megszüntetéséről március 7-én döntött az MNV Zrt., mert nem látta biztosítottnak a színház finanszírozását.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) február végén átcsoportosított ugyan 147 millió forintot a színháznak az évad befejezésére, ám ez a csökkentett támogatás az MNV Zrt. közlése szerint a tavaszi évad befejezéséig sem elegendő, és nincs biztosítva a színház őszi évadjának finanszírozása sem.
Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója az MTI-nek elmondta: három és fél hónapja nem kapják meg fizetésüket a dolgozók, pedig a számukra megítélt támogatást tudomása szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium február 29-én átutalta a vagyonkezelőnek.
Szólt arról is, hogy továbbra sem kaptak a helyzetükről semmilyen tájékoztatást a vagyonkezelőtől, és azt sem tudják egyelőre, hogy mely előadások maradnak műsoron, meddig játszik a színház. Mint mondta, nem érti: ha kormánydöntés született a működésre megítélt támogatásról, miért van szükség további jóváhagyásra, miért nem utalják át számukra az összeget.

tarsulat A kormány 1047/2012. (II. 29.) számú határozata alapján a színházak működéséhez szükséges összeget a NEFMI fejezetéből csoportosították át a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. javára. A döntést aláíró Orbán Viktor miniszterelnök a határozat végrehajtására a nemzeti erőforrás minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert nevezte meg felelősként.
Zicherman Zsolt, az MNV Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyására várnak ahhoz, hogy az átcsoportosított összeget átutalhassák a színháznak. Tudomása szerint mindenhol sürgősséggel intézik az ügyet.
Tájékoztatása szerint március 12-én küldték el a levelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM), amely az ügymenet szerint már továbbította azt a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM). Amint beszerezték a miniszterek jóváhagyását, a színházhoz kirendelt végelszámolóval aláírják azt a támogatási szerződést, amelynek keretében átutalhatják a színháznak a megítélt összeget.
A szóvivő hangsúlyozta: a jóváhagyás megérkezése után azonnal intézkednek, 1-2 napon belül tudják utalni a támogatást.
Zicherman Zsolt az MTI-nek korábban azt mondta: a vagyonkezelő azért döntött a társaság végelszámolási eljárás keretében való megszüntetése mellett, hogy legyen elég pénz a kifizetésekre. "A színház érdekeit tartottuk szem előtt a végelszámolási eljárás elindításával, ugyanis ha elfogy a pénz és felszámolás alá kerül a társaság, akkor teljesen más helyzet alakul ki, amely senkinek nem lett volna kedvező" - tette hozzá a szóvivő.
Felidézte, hogy a végelszámoló március 7-én vette át az irányítást a színház felett, ő vizsgálja meg, hogy mire van elég pénze a társaságnak és milyen kifizetések élveznek elsőbbséget. Szólt arról is, hogy a végelszámolási eljárás megállítható, visszafordítható abban az esetben, ha kínálkozik bármilyen lehetőség a finanszírozás megoldására.

süti beállítások módosítása