Dörnerék szerint az előző vezetés lejárató kampányt vásárolt

Kodolányi János Földindulás című darabja a Dörner György vezette Új Színház első bemutatója; a darabot Pozsgai Zsolt rendezi, a premiert március 23-án, pénteken tartják.

Elkeltek a jegyek a Vendégség első előadásaira

Dörner György igazgató keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nagy érdeklődésre való tekintettel az előadásból csütörtökön előbemutatót rendeznek, mint mondta, az első előadásokra a jegyek már elkeltek. A színház következő bemutatója Páskándi Géza Vendégség című darabja lesz április 20-án. 
Pozsgai Zsolt művészeti vezető szólt arról, hogy a magyar drámán belül műfaji sokszínűség jellemzi a színház programját: a Vendégség mellett Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művét is műsorra tűzik, a jövő évad programjai közül pedig Jókai Mór A bolondok grófja és Nyírő József Jézusfaragó ember című zenés játékát említette.

harmanKautzky Armand rendez az Új Színházban
Az előző vezetés vállalása alapján egy Budapestről szóló előadást is létre kell hozniuk, a színdarab szerzője Pozsgai Zsolt, a Szajha és a szörny című darab nyolcadik kerületi történet, egy megtörtént esetet dolgoz fel. Az előadást májusban mutatják be, Kautzky Armand rendezésében, a produkcióban az ÚjSzínház társulata és több vendégművész dolgozik együtt - hangzott el a sajtótájékoztatón.

"A közönség, amelynek dolgozni szeretnének, létezik"
Pozsgai Zsolt a pénteki bemutatóról szólva kiemelte: Kodolányi Jánost a legnagyobb magyar gondolkodók között tartották számon. Elsősorban a népi-nemzeti írói vonalat képviselte, amely hiányzik a főváros színházi palettájáról, kevés népszínművet tűznek műsorra. Hozzátette: azért választották, mert ez a népszínmű áll a legközelebb a mai kor problémáihoz. "A mostani korszak, a gazdasági, politikai, kulturális közeg hívta elő Kodolányinak ezt a darabját" - tette hozzá.

foldindulas1

Az előadás sajtóanyaga szerint Kodolányi János darabjának bemutatásával a színház teljesíti azon korábbi ígéretét, hogy időtálló magyar sorskérdésekkel foglalkozó drámákat állít színpadra. Mint írják, a mű felkavaró lenyomata egy válságokkal terhelt magyar közösségnek - a megoldás reményével.
A művészeti vezető szólt arról: a színház vezetését átvéve azzal kellett szembesülniük, hogy számos művésznek egzisztenciális félelmei vannak, tartanak attól, hogy a színházban dolgozzanak, félnek attól, hogy később máshová nem hívják őket. "Egyetlen válaszunk lehet erre a történetre az, amit létrehozunk" - fogalmazott Pozsgai, hozzátéve, hogy az Árva Bethlen Kata című produkcióra eladott jegyek és a Földindulás bemutatóját megelőző várakozás igazolja, hogy az a közönség, amelynek dolgozni szeretnének, létezik.
"Ez a tematika megszólít egy olyan közönségréteget, amely az ilyen fajta színházat eddig nem kapta meg. Ebből kifolyólag nem kirekeszteni szeretnénk más színházakat, hanem betagozódni egy színházi rendszerbe, olyan helyre, amelyet eddig nem foglalt el senki" - fogalmazott.
Elmondta, szerzőket, örököseiket, ügynökségeket kerestek fel, hogy játszási jogaikat vonják vissza, illetve ne is adják át az Új Színháznak. Azóta kiderült, hogy a Magyar Narancs két szerkesztője volt az, aki ezt a tevékenységet folytatta - tette hozzá.

foldindulas2

Az előző vezetésről
Pozsgai Zsolt kifejtette: az Új Színház előző vezetése kötött szerződést az ellenük folytatódó lejárató kampányra a Magyar Narancs című lappal. Mint mondta, a szerződés Dörner György kinevezésének másnapjától január 31-ig szólt. Tehát közpénzből finanszírozott kampányról van szó - hangoztatta.
Dörner György Eperjes Károly esetleges távozásáról szólva elmondta: március 31-ig kell jelezniük a színészeknek, hogy maradnak-e a társulatnál, a mai napig hivatalosan nem kereste meg egyik színész sem a színház vezetését azzal, hogy elhagyná a társulatot. Az igazgató úgy fogalmazott, ebben a pillanatban mindent megtesznek azért, hogy Eperjes Károly a színház tagja maradjon.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása