LMP: szakmai alapon döntsön a főváros a Trafó ügyében

Az LMP arra szólítja fel Tarlós István főpolgármestert, hogy "fejezze be a kulturális intézmények vezetőinek politikai alapon történő kiválasztását"; a párt két politikusa annak kapcsán juttatta el szerdán közleményét az MTI-hez, hogy a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetésére kinevezett Bozsik Yvette mégsem vállalja a feladatot.

Karácsony Gergely és Somfai Ágnes azt kéri, hogy a főváros fenntartóként biztosítsa az intézmény további zavartalan működését, azonnal írja ki újra a pályázatot, és garantálja a valódi szakmai döntés feltételeit.
A parlamenti, illetve önkormányzati képviselők közleményében emlékeztet arra, éppen egy éve, hogy a "Trafó kálváriája elkezdődött", amikor az LMP kérdésére válaszolva Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kijelentette, hogy Markó Iván és Bozsik Yvette társulatának szeretné átadni az intézményt. Hozzáteszik, hogy a főváros vezetése a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére valóban Bozsik Yvettet nevezte ki az intézmény élére, aki azonban visszalépett az ügyvezetői poszttól.
Szavaik szerint az eltelt egy év "világos bizonyítéka annak, hogy milyen károkat képes okozni, ha a politikusok a szakmai szempontok helyett politikai alapon döntenek a kulturális intézmények sorsáról".

trafo A két politikus úgy fogalmaz, hogy a fővárosi vezetés koncepciótlanságának "áldozata lett" a nemzetközileg is elismert emblematikus kulturális intézmény, amely "vitán felül állóan kimagasló művészeti teljesítményt nyújt és pénzügyi gazdálkodása is példaértékű". A közlemény folytatva áldozatnak nevezik a budapestieket is, akik egyre kevesebb helyszínen, egyre szűkülő kulturális kínálatból válogathatnak és "áldozatnak" tartják Bozsik Yvettet, aki "feltehetően részben politikai presszió hatására pályázott", és már az elbírálást követően is azt nyilatkozta, jobban örült volna, ha az intézményt létrehozó Szabó György vezetheti tovább a Trafót - áll a szövegben.
Kedden Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: nincs oka nem gyanakodni, hogy a Kossuth-díjas  táncművészt, koreográfust "egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek  annál, mint hogy kikészüljön".

 

Kiegészítés a cikkhez márc. 22-én: A Bozsik Yvette Alapítvány szerint a közleményben félreértelmezések, összemosások és valótlanságok találhatóak. A helyreigazítási kérelmet itt közöljük.

süti beállítások módosítása