Májustól leáll a Szputnyik - Utolsó előadások az évadban

"Márciusban és áprilisban láthatóak utoljára az évadban a Szputnyik repertoáron lévő előadásai, mert a Társulat jelenleg nem látja a működéshez szükséges további forrásokat. A teljesen bizonytalan itthoni pályázatok és támogatások miatt májustól leállásra kényszerülünk. Reményeink szerint ősztől folytatjuk itthon a munkát" - közölte a Színház.hu-val a társulat.

Tóth Pétert, a Szputnyik ügyvezetőjét kérdeztük:

Semmiképpen sem tragédia ami történik, hanem egy praktikus döntés eredménye. Az előző évi támogatásunkkal, a külföldi munkáinkból származó bevételeinkkel, az összes eddigi megtakarításainkkal áprilisig tudjuk kihúzni. A társulatot eddig tudjuk fenntartani. Nem megyünk bele abba, hogy kölcsönt vegyünk fel kétes fedezetre, azt sem szeretnénk, hogy a társulat fizetés nélkül dolgozzon, ezért határoztunk úgy, hogy a májust, júniust, júliust kihagyjuk. Aki tud, az szabadon vállalhat munkát.

Ez mit jelent?

Megbízási szerződéssel dolgozik a társulat, fix összegű díjat kapnak. Így várható el, hogy a Szputnyik legyen számukra az elsődleges. Január 31.-ig volt szerződésük, de kihúztuk április végéig. A Katonával való koprodukcióban még bemutatjuk az Anamnesist. Azt, aki utána nem talál munkát, megpróbáljuk átmenteni Grazba, ahol egy új produkción fogunk dolgozni. Remélhetőleg nyár elején már az is körvonalazódik, hogy milyen feltélekkel, milyen formában tudunk továbbmenni. Nem áll szándékunkban megszűnni, de az itthoni támogatás kiesésével fenntarthatatlanná vált a működésünk.

Arról van információtok, hogy miért csúszik a kiírás?

Az előadóművészeti törvény módosítása 2013 januárjától lép érvénybe, de már idén felálltak azok az új szervezetek, amelyek előkészítik a váltást. Ez egy felemás év, hiszen még a régi rendszer szerint, a 6-os kategóriának fogják kiírni a pályázatot - ha kiírják -, viszont már az új grémium dönt róla. Mi azt az információt kaptuk a Független Előadó-művészeti Szövetségtől, hogy azért csúszik a kiírás, mert a színházi- és a táncbizottság vitázik azon, hogy osszák meg az egyébként is csökkentett keretet.

Nagyon nehéz műfaj a függetlenség…

De nagyon szép! (Kacag.)


Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott (rendező: Gigor Attila)

Előadás időpontok: 2012. március 23., 24., április 20., 21.

Ha már csak halvány emlékeid vannak a nagy klasszikusról, ha Hamlethez maximum egy koponyát tudsz kapcsolni, ha érettségi előtt állsz, és szeretnéd ezt a tételt átismételni, vagy ha most tanultad a Hamletet és kíváncsi vagy a történetre hátulnézetből is, akkor itt az alkalom egy rendhagyó klasszikus gyorstalpalóra.

Szophoklész: Antigoné – osztályterem-színházi előadás (rendező: Gigor Attila)

Előadás időpont: 2012.március 30.

Rendhagyó előadás azoknak a felnőtteknek, akiknek van kedvük egy osztályteremben padokból színházat nézni, és akik utána szívesen beszélgetnek velünk a látottakról. Egy előadás a mindenkori hatalom természetéről, a lázadásról, az önálló gondolkodásról.

Az előadást beválogatták a 2012-es Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramjába és a 2012-es Tantermi Szemlére.

                 

Czukor-Mátis-Mozsik-Pass: Majdnem (rendező: Czukor Balázs)

Előadás időpontok: 2012. március 31., április 12., 13.

Bizonytalanság, kiszolgáltatottság, zavarodottság és nem kevés önirónia. Történetünk Budapesten játszódik egy belvárosi lakásban. Szereplői harminc év körüli fiatalok, akik várnak. Hogy pontosan mire, ők sem tudják, talán csak arra, hogy valahogy jobb legyen. Vagy majdnem.

  

Vinnai-Turai-Róbert-Bodó: Kockavető (rendező: Bodó Viktor)

Előadás időpontok: 2012. április 6., 17.

„Az élet az unalom tengerén elszórt extázisszigetekből áll, és harminc fölött már ritkán látni szárazföldet" – írja regényében Luke Rhinehart az elismert pszichiáter, aki egy nap rádöbben, mennyire a rutinszerű hétköznapok, a gépiesen játszott szerepek kényszerzubbonyában él. Unja magát, unja az életét, így elhatározza, hogy felszabadítja magát és a véletlenre bízza a sorsát. Pontosabban a dobókockára. Különféle opciókat gyárt magának: milyen szerepeket játsszon, miként cselekedjen? Az első, „a Nagy dobás" napjától kezdve nincs számára visszaút, a kocka egyre inkább hatalmába keríti, és kezdetét veszi életének kiszámíthatatlan, szeszély diktálta zűrzavara.

Jegyvásárlás:

- online: http://www.jegy.hu/search.php?s_name=szputnyik&s_city=&s_venue=

- telefon: 1 209 4014

- email: jegy@szputnyik.com

süti beállítások módosítása