One man show és drámabörze a REFLEXen

Összefoglaló a a REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálé első három napjáról. 

A világhírű Bălănescu Quartett koncertjével rajtolt a Tamási Áron Színház nagytermében a REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálé március 16-án, pénteken. Másnap a bukaresti Act Színház Absolut című kamaratermi produkciójában a népszerű román színész, Marcel Iureș bújt népmesei hős bőrébe, este pedig a muszlim vallásos hétköznapokba nyertek betekintést a sepsiszentgyörgyi nézők a Rimini Protokoll Radio Muezzin című előadása révén, ezt követően az érdeklődők a produkció alkotóival is találkozhattak.

A REFLEX harmadik napja drámabörzével kezdődött, ezt követően a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler című előadására került sor a Tamási Áron Színház Új stúdiójában, illetve a Compagnia Sud Costa Occidentale Trilogia degli occhialit (A szemüveg trilógiája) tekinthették meg a nézők a színház nagytermében. Az előadásokat közönségtalálkozó követte. 

IMG_7253Balanescu_fotoHenningJanosBălănescu Quartett (fotó: Henning János)

A Reflex Fesztivál nyitókoncertjén telt ház fogadta a brit Bălănescu Quartettet. Alexander Bălănescu és zenésztársai közel két órán át nagy élvezettel szórakoztatták a közönséget, a vonósnégyes ízelítőt nyújtott sokszínű repertoárjából, a hálás közönség pedig nagy tapssal jutalmazta a magas színvonalú produkciót, három ráadást is követelve. A világhírű, román származású hegedűművész a fesztivál sajtóirodájának nyilatkozva elmondta: nagy izgalommal várta a koncertet, hiszen két éve nem járt Romániában, Sepsiszentgyörgyön pedig először lép fel, ezért is számított különleges alkalomnak ez a fellépésük.

IMG_7385Radio_Muezzin_fotoHenningJanosRadio Muezzin (fotó: Henning János)

„A müezzinek, a színészekkel ellentétben, csupán egyszer szeretnek meghajolni a közönség előtt” – világított rá a Rimini Protokoll Radio Muezzin című, a sepsiszentgyörgyi Művelődési Házban megtartott előadása végén látható felirat az egyiptomi-német produkciónak a színház és a muszlim vallásos hétköznapok közötti kettős természetére. Amint arról az előadást követő beszélgetésen maguktól az alkotóktól is értesülhetett a közönség: a kairói müezzinek élettörténetét bemutató előadás feliratain azokat az elvetett rendezői utasításokat is olvashattuk, amelyek révén maguk az alkotók alakították az előadás dramaturgiáját a próbafolyamatok során.

A Gyárfás Jenő Képtárban megtartott közönségtalálkozón a produkcióban résztvevő kairói világtalan müezzin, az új világrendet érzékeltető villamossági mérnök, valamint a rendező asszisztense, Dia Hamed és művészeti munkatársa, Juliane Männel és mesélte el az előadás teremtéstörténetét.

img_7432_Kozonsegtalalkozo_R_Muezzin_fotoHenningJanos

Közönségtalálkozó (fotó: Henning János)

Hétköznapi őrületek címmel, a budapesti Creativ Média Színházi Ügynökség tartott drámabörzét a fesztivál harmadik napján, vasárnap délelőtt 11 órától a Gyárfás Jenő Képtárban. Az ügynökség tevékenységéről Adorjáni Beáta számolt be, részletesen kitérve az általa képviselt intézmény működésére, illetve annak szolgáltatásaira. Mint elmondta, a társaság tevékenységi köre három területet ölel fel: szerzői képviselet, kulturális szolgáltatás, és könyvkiadás. Adorjáni Beáta hangsúlyozta: folyamatosan figyelemmel kísérik a külföldi színházi életet, kapcsolatban vannak külföldi ügynökségekkel, de ugyanúgy konzultálnak magyarországi színházi emberekkel is. Az ügynökség kizárólag kortárs/új szerzőket és darabok képvisel.

süti beállítások módosítása