Stohl a börtönről mesélt

Egy zombiszerű lét a börtönben lenni, árulta el a szabadulása utáni első interjújában Stohl András, aki már próbál a Nemzeti Színházban. Stohl az első interjúban őszintén mesélt a bent töltött időről, elárulta például, hogy milyen az, amikor nem lehet önálló akarata, és mindent megmondanak neki.

Újra dolgozik

A börtönből március 5-én szabadult Stohl András kedd óta újra próbál. A Nemzeti Színház új bemutatójában, a Hazafit nekünk című darabban kapott szerepet, melyet április végén mutatnak be. A rendező és egyben a színház igazgatója, Alföldi Róbert úgy érzi, kötelessége kiállnia minden kollégája mellett, aki bajba kerül, és ezért is számít a jövőben is Stohl munkájára - olvasható az RTL Klub Fókusz című műsorának oldalán.

A dzsungelről

A Fókusz mélyinterjút készített a színésszel, melyet több részletben fognak bemutatni. Az első részben Stohl a börtönélet nehézségeiről és sajátosságairól mesélt a riporternek. "Persze, hogy féltem, azt sem tudtam, hova kell állni, mit kell mondani. (...) Voltak rosszabb és jobb napok is. A rosszabbak, amikor semmi sem jön össze. De volt olyan is, hogy kérdőre vontak: „Stohl, maga csajkával a fején oroszul ordítozott a folyosón?” Mondtam, hogy igen. Közölték, hogy ennyire nem kellene jól éreznem magam. Azt válaszoltam, hogy értettem" - mesélte. Szerinte a börtön "nem volt egy klassz hely, de túl lehetett élni". "Először csak hallgatóztam. Az éjszaka a börtönben nagyon szürreális, az olyan, mint egy dzsungel" – emlékezett vissza a színész, aki nagyon sokat gondolt a családjára. Egy téli napon például szinte valósággá vált a gondolataiból elővarázsolt kép, amelyen szeretteivel síelt.

stohl

"Ott fölösleges hőzöngeni"

Stohl kemény fizikai munkát végzett a börtönben, meszet, cementet pakolt, saját maga mosta a ruháit, és semmiféle kivételezést nem tapasztalt. Ő bent nem volt más, mint az EU 2998-as rab, aki egy a sok közül - fogalmazott első interjújában. "Az biztos, hogy az emberi agy eldönti, hogy hogyan lehet túlélni" - magyarázta. "Ott fölösleges hőzöngeni, ott te nem nyerhetsz" - tette hozzá. 

Elmondta, bevonulásokor azért ment be "nagy mellénnyel", mert azt hitte, hogy a színészete is gazdagodik ezzel az élménnyel, amit átadhat a szerepeiben", de szerényen jött ki, és "ezt a hátizsákot még nem nagyon tudja, hogy kell viselni". Stohl András most azt érzi a legnehezebbnek, hogy újra össze tudja magát és a körülötte lévő dolgokat szedni.

"Iszonyatosan hálás vagyok, hogy az összes munkaadóm így kiállt mellettem, ezek után nem tehet mást az ember, mint hogy normálisan viselkedik" – nyilatkozta a színész, aki vendégművészként lép majd a Nemzeti színpadára, hiszen a büntetett előélete miatt már nem lehet közalkalmazottként társulati tag.

Arról is beszélt, hogy elkezdődöt a munka a Nemzetiben, és reméli, hogy arrefelé tudja befolyásolni az embereket, hogy a munka a legfontosabb és nem az, hogy öt hónapot büntetés-végrahajtási intézetben töltött. 

Forrás: Fókusz, mainap.hu, HVG

süti beállítások módosítása