Szegedi Kortárs Balett: Orfeusz és A fából faragott királyfi

Igor Sztravinszkij Orfeuszát és Bartók Béla A fából faragott királyfi című művét mutatja be a Szegedi Kortárs Balett vasárnap a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével Budapesten a Művészetek Palotájában.

Juronics Tamás, a darabok koreográfusa, a társulat művészeti vezetője a szerdai próba szünetében újságíróknak elmondta, hogy a két mű összekapcsolásának ötlete Kocsis Zoltáné, aki vezényelni fogja a zenekart a premieren, Bartók Béla születésnapján.
A Kossuth-díjas művész 1999-ben az Orfeuszban táncolta Hádész szerepét, 2001-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd néhány évvel később Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Balettel pedig színpadra állította A fából faragott királyfit.
Juronics Tamás elárulta: bár Bartók Béla programzenének tekinthető műve nagyon erősen meghatározza a színpadon történteket, az új előadás mégis más lesz, mint az egy évtizeddel ezelőtti. A Dóm téren és Pozsonyban a szerelem és a művészet kapcsolatát állította a középpontba, most - közelítve a bartóki alapgondolathoz - a természet imádata jelenik meg a színpadon.

juro.jpg.ashxJuronics Tamás (forrás: hirado.hu)

A darabban a főszereplőt, a királyfit Czár Gergely alakítja, akinek munkáját a napokba ismerték el Harangozó-díjjal, a királylányként Szarvas Krisztát, fabábként pedig Finta Gergelyt láthatja a közönség.
Igor Sztravinszkij rövid művében a táncosok egy szakrális játékban – mintha az "orfikus" vallás hívei lennének - inkább csak megidézik Orfeusz történetét, amely szerelmi bizonyosságról, bizonytalanságról szól – fogalmazott Juronics Tamás.
A címszerepet Horvát Miklós Gergő táncolja, Hortobágyi Brigitta Eurydiké, Tarnavögyi Zoltán pedig Hádész szerepében mutatkozik be.
A produkciót a szegedi közönség április 20-ától láthatja.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása