'A díszlettervező munkája szolgálat'

Alig vette át a Kossuth-díjat nemzeti ünnepünkön, máris Szolnokon készül premierre Székely László, a tanár úr, a Katona József Színház és a Kamaraszínház alapítótagja, aki 80 évesen is újabb és újabb díszleteket álmodik az ország és a világ színpadjaira. Lapszemle.

Tanár úrnak szólítják országszerte, de nemcsak azért, mert évtizedeken át okította tanszékvezetőként az iparművészeti főiskola tervezőnövendékeit, hanem azért is, mert a szakma úgy tekint rá, mint a díszlettervezők nagy öregjére. Már az 550. bemutatójánál tart, külföldi munkáit is beleértve.

“Még egészen fiatalon - hiszen 1961-et írtunk -, a főiskola elvégzése után kerültem Egerbe. A Rossztemplom ódon falai közé egészen nagy repertoárt hoztunk be. Különösen emlékezetes Brecht Koldusoperájának előadása volt Sík Feri rendezésében. Az élet aztán meszszire sodort, az ország és a világ nagy színpadjaiig. Sőt 1994-ben a három tenor - Pavarotti, Domingo és Carreras - Los Angeles- i fellépéséhez is készítettem díszletet” – emlékezett vissza a Heves megyei Hírlapnak Székely László, aki azt szokta mondani: ha nem lesz munkája, Laci bácsi földobja a talpát...

“Tényleg a munka, az újabb feladatok éltetnek. Ma a semmiből kell várat építenünk, ez csak gyakorlattal lehetséges. A gondolat a fontos, nem a pénz!” – tette hozzá.

Szekely_Laszlo_Kossuth_dij2012

A díszlettervező számára a Kossuth-díj afféle összegzés, egy élet munkájának a megkoronázása. “Boldog vagyok, hogy így is elismerték a tevékenységemet. A mi szakmánk sajnos mostohagyerek. Egy kézen meg lehet számolni, hány díszlettervező kapta ezt a legnagyobb kitüntetést. Számomra mégis az a legfelemelőbb, hogy különböző színházak műszakjai köszöntöttek a kitüntetés kapcsán” – fogalmazott Székely László, akit saját bevallása szerintaz ösztönösen egyszerű, szép és tiszta terek mozgatják. “De nem szeretem, ha a díszlet uralkodik a produkción. Mindig a színészre építek. Az a cél vezérel, hogy a színészt segítsem. A színház ugyanis a színészért van. Ő tölti meg élettel, gondolattal a színpadképet. Ezért a díszlettervező munkája szolgálat kell, hogy legyen” – véli atervező.

“Büszkén állíthatom, hogy bár sok olyan mű van, amihez többször is terveztem, mégsem csináltam sosem ugyanazt. Nem hagyom, hogy a rendezői koncepció megkösse a kezem, de meggyőzhető vagyok. Amikor egymás mellé tesszük az elképzeléseket, úgyis kiderül, melyikünké a jobb. Vallom, hogy győzzön az erősebb, győzzön a tehetség!” – nyilatkozta Székely László a Heves megyei Hírlapnak.

Forrás: Heves megyei Hírlap

süti beállítások módosítása