Memóriabicikli és ütve fúró, avagy humorcirkusz Londonban

Litkai Gergő és Hadházi Laci Londonban járt február végén. Miért? Egyes hírek szerint felléptek a londoni magyaroknak, míg mások szerint csak vásároltak az IKEÁ-ban. Persze az is lehet, hogy csak egy kis saját főzésű, hazai Jam-at akartak átadni a kinti ismerősöknek. Állandó kinti tudósítónk, Petrás Zsolt eredt a rejtély nyomába. Megfigyelt, kérdezett, rajzolt és írt. Közben pedig remekül szórakozott. Tudósítás.

Tizennyolc fok, süt a nap. Tavasz van, mondhatnánk. Mondjuk is. Igaz, ezt február utolsó hetében tesszük, így még biztos előttünk van a tél utolsó gyenge próbálkozása, aminek viszont nem fogunk bedőlni. A tavasz megállíthatatlanul közeledik, nem tudjuk – és nem is akarjuk – megállítani. Miért is akarnánk? Itt vagyunk Londonban, ahol a közhiedelemmel ellentétben nem esik mindig az eső. A „ködös Albion” ma hihetetlenül gyönyörű időjárással kényeztet minket. Mintha az ég is tisztelegne az esti vendégek előtt. Valami készül itt…

Két személyes kedvencem – Litkai mester és Hadházi, a humorpartizán – napsütést hozott magával. Az előadásig persze még van idő, messze még az est. Előtte kicsit bóklászunk a világ talán egyik legszebb fővárosában. Vonatról leszállva metróra – vagy, ahogy itt mondják, Csőbe, azaz Tube-ra –szállunk, röpke tizenöt perc múlva pedig a város szívébe érkezünk. A Piccadilly Circus London egyik leggyönyörűbb pontja, a nap bármely szakában. Ma kiváltképp jól érzem magam itt. Kezemben a város legfinomabb fahéjas tekercse, és egy kis kávé. A szikrázó napsütésben ülök a szobor lépcsőjén és a pantomimes műsorát figyelem. Az idő megáll, nem is akarom engedni, hogy tovasuhanjon.

Hadhazi_kicsi

Egész addig így érzem, míg látható közelségbe nem kerül az este. Onnantól viszont türelmetlen izgatottság lesz rajtam úrrá. Okkal vagyunk ugyanis kedvenc metropoliszunkban. Londonfalva legénysége és a Dumaszínház újra humorparádéval kényeztet minket, Litkai Gergely és Hadházi László jóvoltából. Gergő visszafogott stílusát nagyon várom. Utánozhatatlan, ahogy szinte csak “közli” velünk a poénokat. Talán pont emiatt ütnek akkorát. Hadházi már más eset. Harsány előadásmódja miatt szeretjük annyira. Történetei annyira szatirikusak és viccesek, hogy egyre másra ráismerünk szomszédjainkra, barátainkra, sőt, néha még magunkra is.

A műsor előtt volt szerencsém pár szót váltani velük, de beszélgetést visszaadni lehetetlen. Lényegében egy tíz perces DumaJam egyszemélyes közönsége lehettem. A srácok kifejtették nekem, hogyan edz Hadházi Laci a fellépésekre egy falra rögzített biciklin, fejjel lefelé (tudniillik úgy bent maradnak a poénok a fellépésig). Megtudtam, hogy Gergő a londoni IKEA-ban ütve fúrót vásárolt, Laci meg polcrendszert. Várost is néztek: a Westminster Apátságban megreklamálták, hogy a szenteltvizes medence túl hideg a fürdéshez...

Litkai_kicsi

Viccelődtek, és ha így jobban belegondolok, egyetlen komoly válaszuk sem volt. Személy szerint pont ilyennek képzeltem velük egy interjút. Sosem esnek ki a szerepükből, mindig épp annyira humorosak, mint a színpadon.

Az előadás is ebben a szellemben zajlott. Kaptunk DumaJamet, egy kis Litkait, egy kis Hadházit. Nagyjából másfél-két órán keresztül kaptuk a nyakunkba a poénzuhanyt. Ebben alaposan megfürödve, finom magyaros ételekkel és sütikkel tömött hassal, a műsor végére igencsak jól érezhettük magunkat. Azt kell mondjam, aki nem jött el, kihagyott egy fergeteges estét. De ne csüggedjetek! A show folytatódik, hála a Dumaszínháznak és a Londonfalvának!

Köszönjük srácok!

A rajzok Petrás Zsolt!

Petrás Zsolt

süti beállítások módosítása