Zsiga föstő fest - Gyerekelőadások a Pinceszínházban

A 6. Nemzetközi Monodráma Fesztiválon minden délelőtt gyerekelőadások várják az apróbbakat. Hétfőn délelőtt 11 órakor a Zsiga föstő fest című bábelőadás látható Kolozsi Angéla előadásában. A bábjátékos az egyszemélyes játékról pár mondatban.

Kolozsi Angélát is megkérdeztük, hogy mit gondol a monodráma műfajáról?

Kolozsi Angéla: A bábosok számára nem ismeretlen műfaj az egyszemélyes játék. De, - az élőszínházi kollégákkal ellentétben -, egy bábjátékos sosincs teljesen egyedül a színpadon, hiszen ott van mellette a bábja: partnere, ellenfele, saját kicsinyített mása - attól függően, hogy miről szól az adott bábelőadás. Az egyszemélyes bábjáték képes megmutatni a minket körülvevő és a bennünk lévő világot, (gyakran egy időben a kettőt), miközben emelkedett és triviális, szívderítő és torokszorító.

zsiga

- Hogyan született a Zsiga föstő fest?

Kolozsi Angéla: Szerettünk volna egy olyan, kifejezetten óvodásoknak szóló, szükség esetén óvodákba is könnyen elvihető produkciót készíteni, ami félúton van a mesélés és a színházi előadás között. Lázár Ervin a Tintaló Társulás nagy kedvence - színekről szóló meséi szinte kiabálnak a vizuális megjelenítés után, s mint ilyenek, igen alkalmasak arra, hogy megkedveltessék a picikkel a bábjátékot.

- Szeret, szokott fesztiválokra járni, akár mint fellépő vagy néző? Mitől más egy fesztivál, ha más?

Kolozsi Angéla: Főleg előadóként jutok el fesztiválokra - ilyenkor azonban, ha csak tehetem, igyekszem megnézni a többiek előadásait is. Szeretem és fontosnak tartom a találkozókat: ilyenkor van lehetőségünk felmérni, hogy hol tartunk - a szakmai beszélgetések alkalmával pedig vitatkozhatunk vagy ünnepelhetünk; örülhetünk egymásnak: a sikereknek és a tanulságoknak.

 

zsiga_3

Zsiga föstő fest

gyerekelőadás

Játssza: Kolozsi Angéla

A Tintaló Társulás előadása

Az előadás időtartama 45 perc

2012. Március 26. hétfő 11.00

Pinceszínház - Klubterem

Az előadást létrehozta: Kolozsi Angéla, Rumi Zsófia, Sipos Katalin, Sisak Péter

A társulat külön köszönetet mond Vathy Zsuzsának az előadás létrehozásában nyújtott segítségéért.

Az előadásból megtudhatjuk, milyen élete van Zsiga föstőnek egy hófehér világban. Tanúi lehetünk két szín (a Kék meg a Sárga) veszekedésének, bemutatunk egy fura figurát: a zöld Lificet. Kiderül, hogy hét különböző kék virág közül ki hasonlít leginkább Varga Julcsa szemére, végezetül pedig a Feketerigóról mesélünk, aki azt hiszi: ő a legrútabb madár a ligetben.

Lázár Ervin meséi a színekről vezetik be apró nézőit az otthoni, illetve óvodai mesék hallgatása után a színház világába.

Az előadás elnyerte 2009-ben a Marczibányi Téri Művelődési Központ díját és a „A műfaj kimagasló előadása" diplomát az V. Gyermekszínházi Szemlén, valamint ZASP (Lengyel Színházművészeti Szövetség) Sziléziai Osztályának díját Katowicében.

A Tintaló Társulást Sipos Katalin és Sisak Péter Kecskeméten alapította 2005-ben. Egy évvel később csatlakozott Kolozsi Angéla, állandó alkotótársuk. A társulat célja, hogy a gyerekközönség számára színvonalas és szórakoztató előadásokat hozzon létre. Az elmúlt öt év során négy interaktív játékot és öt színházi (elsősorban bábszínházi) előadást hoztak létre, amellyel azóta is járják az országot és Európát.

forrás: Pinceszínház

süti beállítások módosítása