A román színházi offenzíva részese a marosvásárhelyi színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, Dorota Masłowska Két lengyelül beszélő szegény román, Theodor Cristian Popescu rendezésében színre vitt darabja is részt vesz a Román Kulturális Intézet (ICR) által szervezett Román színházi offenzíva (Ofensiva teatrală românească) programban, melynek során Varsóban a Rozmaitości Színházban mutatkoznak be a romániai színházi élet élvonalába tartozó produkciók.

A fesztiváldíjas marosvásárhelyi előadás mellett a lengyel közönség megtekintheti a Temesvári Nemzeti Színház előadását, Dea Loher: Piaţa Roosevelt című darabját Radu Afrim rendezésében, és a ColectivA X mm din Y km című produkcióját Gianina Cărbunariu színrevitelében. Az előadásokra Lengyelország egyik legavantgárdabb és legkozmopolitább színházban kerül sor, ahol hosszú ideig alkotott Krzysztof Warlikowski rendező, együtt a jelenlegi igazgató-rendezővel, Grzegorz Jarzynaval.

A színházi előadásokat közönségtalálkozó kíséri, melynek tárgya a romániai kortárs színházi élet, és melynek résztvevői Iulia Popovici román, és Paweł Płoski lengyel színikritikusok, a Teatr szaklap munkatársa, a moderátor Piotr Olkusz a Dialog c. folyóirat szerkesztője. Ugyanott megnyílik egy fotókiállítás Radu Afrim képeivel. Az alkalomhoz rendelve a legolvasottabb lengyel színházi szaklap, a Teatr a romániai színjátszásról szóló cikkeket, tanulmányokat jelentet meg, melyek szerzői Lucian Dan Teodorovici, George Banu, Gianina Cărbunariu, Iulia Popovici és Paweł Płoski.

Ket_lengyelforrás: Tompa Miklós Társulat

A Két lengyelül beszélő szegény román című darab az elmúlt évad jelentős produkciója, mellyel a Tompa Miklós Társulat már sikerrel szerepelt Nagybányán az AtelierNemzetközi Színházi Fesztiválon, ahol Theodor Cristian Popescu megkapta a legjobb rendező díját, míg Benedek Botond a legjobb férfi főszereplőnek választották. Brăilán, a Maria Filotti Színházban zajló Európai Színházi Éjszakák és Nappalok Fesztiválon, Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdió Színház által szervezett  IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon is megmérettetett, ez utóbbin László Csaba a zsűri alakítási különdíjat kapta meg. A Tompa Miklós Társulat 2012. februári magyarországi turnéja alkalmával Debrecenben a Csokonai Színházban szerepelt sikerrel a darab.

süti beállítások módosítása